De ce Iubim Femeile

Iubirea si femeia sunt legate indisolubil dintotdeauna. Mama e prima care ne zambeste si ne transmite iubirea, amintire ce ne insoteste toata viata. Apoi ne iubim surorile, bunicile, prietenele, colegele de scoala, de munca, sefele, uneori vecinele, poate dusmancele sau actualele iubite ale fostilor iubiti.
Iubirea se traieste individual si se exprima in tot atatea chipuri cate femei (si barbati, evident) sunt. Dincolo de cliseele despre femei, cu care am crescut, pe care le stim si le citim si azi pe undeva printr-o carte sau un articol, actritele sunt cele care ne reamintesc de fiecare data cand le privim, cum e sa fii femeie. Prin rolurile lor, mereu altele, ele reusesc sa exprime, mereu altfel, sentimente…aceleasi de cand lumea. Iubirea nu e de azi sub soare, dar felul in care a fost transpusa in poezii sau in literatura difera de la caracter la caracter. Actritele sunt si ele femei si ne ajuta prin fiecare rol sa ne recunoastem, sa ne acceptam, sa luam decizii, sa ne bucuram sau sa ne intristam, sa ne infruntam demonii. E frumos sa le vezi pe scena cum se topesc in roluri si revin la final ca ele insele, e frumos sa le vezi cum traiesc cu intensitate fiecare poveste de dragoste, in fiecare seara, pe fiecare scena. E un privilegiu pentru noi, spectatorii, sa privim de-atat de aproape, povesti cu mame, bunici, surori, cu noi insine poate, cu femei indragostite sau parasite, curajoase, adorate, curtate, femei puternice sau dimpotriva, poete, regine, gospodine, amante, savante, iluminate….

Fragmente de povesti de iubire

E frumos ca pe langa povestile proprii pe care le purtam in suflet, ne putem imbogati viata la nesfarsit cu povestile altor femei, scrise de alte femei, impersonate de alte femei…si tot asa. E extraordinar ca avem mereu la dispozitie o carte, o poezie, o piesa de teatru, un cantec…gasim oriunde un mesaj potrivit pentru sufletul nostru. La fel cum gasim fragmente de iubire peste tot. In ochii celui pe care-l iubim, in ajutorul nepretuit al surorilor, mai mici si mai mari, in jocurile nepotichii, in imbratisarea mamei, pe chipul albit al bunicii cu cei mai albastri ochi din lume, in compania voioasa a Rodicai, Ioanei, Bogdanei, Oanei, in bunatatea Otiliei, in dialogurile cu toate prietenele, colegele, femeile intalnite pe ici pe colo prin viata. Cat si in mangaierile pisicii Shusha, in certurile voioase ale vrabiutelor din tei, si nu in ultimul rand in lumina misterioasa a lunii.
Acest material este dedicat tuturor actritelor de teatru si film din Romania (selectia e aleatorie si limitata) precum si tuturor femeilor care le privesc si se bucura de povestile pe care joaca, danseaza, canta, plang, pe orice scena, mare sau mica. Le multumim pentru toate rolurile, pentru emotia pe care ne-o transmit si pentru ca ne permit sa intram in lumea lor, uneori in cabinele lor si ne impartasesc cu generozitate din trairile lor. Sper ca si noi sa putem reda mereu cu aceeasi delicatete si generozitate trairile si gandurile Lor!
Acest material va este oferit prin programul Catena pentru Arta
Realizator Mihaela Moldoveanu