Sculptorul Pavel Bucur s-a stins din viata

S-a stins din viata sculptorul Pavel Bucur, unul dintre cei mai apreciati sculptori monumentalisti din Romania, artist cunoscut mai ales pentru lucrarile sale de mari dimensiuni (1,20 m × 3,80 m), confectionate din lemn de brad, marmura de Ruschita si de Carrara, piatra de Istria, calcar, otel inoxidabil, aluminiu) si amplasate in locuri publice din Romania, Italia, Germania, Polonia s.a. Cu totii am admirat macar o data Monumentul Tineretului de la Straja, impresionanta lucrare ”innaripata” care, fara soclu masoara 38 metri (dupa Statuia Libertatii, este cel mai inalt monument din lume), construita din bronz, pe malul Canalului Dunare - Marea Neagra, creatie a regretatului sculptor…

Trupul neinsufletit al artistului Pavel Bucur este depus incepand de astazi si pana maine, 30 septembrie 2016, orele 14.00 la Capela Cimitirului Belu Ortodox. Tot la ora 14.00 va incepe si slujba de inmormantare.
Cateva dintre lucrarile sale mai pot fi admirate la Galeria SENSO (Bd. Unirii nr. 15, Bucuresti) tot pana maine, intre orele 11.00 – 3.00, in cadrul Expozitiei Colective de Pictura si Sculptura Summer Art Fair, cu ocazia editiei a X-a a Noptii Albe a Galeriilor (NAG), eveniment la care binecunoscuta galerie de arta participa in premiera. Vizitatorii vor putea vedea pe simezele expozitiei curente, lucrarile pictorilor Alma Redlinger, Viorica Iacob, Zamfir Dumitrescu, Dan Constantinescu, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Aurel Patrascu, Eduard Duldner, Doina Reghis – Ionescu si Edith Torony, dar sculpturile artistilor Pavel Bucur (1945 – 2016), Aurel Contras, Ana-Zoe Pop si Cristian Pentelescu. ”Sculptorii Pavel Bucur, Aurel Contras, Ana-Zoe Pop si Cristian Pentelescu expun obiecte tridimensionale de mici dimensiuni, realizate in material definitiv: bronz si marmura. (…) ei demonstreaza odata in plus ca monumentalitatea este un dat al stilului si nu este conferita de dimensiunile lucrarilor” – spunea Dr. Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta Constanta.
Va invitam sa urmariti acest film realizat de Senso TV si dedicat marelui artist:
Nascut la Bistrita in 1945, Pavel Bucur a fost absolvent al Liceului de Arte Plastice din Cluj (1965) si al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucuresti, sectia Sculptura, clasa prof. Ion Lucian Murnu (1971). Pavel Bucur a participat la peste 100 de expozitii nationale, zeci de expozitii internationale si a realizat peste 40 de expozitii personale in Romania, dar si in Germania, Italia, Franta, Polonia, Elvetia, Spania. Este membru UAP din 1970.
Intre 1976 – 1987 a participat la bienalele internationale de sculptura din Spania si Italia, iar in perioada 1971 – 2003, la peste 15 simpozioane nationale si internationale de sculptura. A fost recompensat cu bursele ”Dimitrie Paciurea”, ”Ion Andreescu”
Activitatea artistica i-a fost rasplatita cu o serie de premii nationale si internationale: Premiul I – Magura Buzaului (Romania, 1974), Premiul I -Oronsko (Polonia, 1975), Premiul Special de Sculptura – pentru Monumentul Tineretului (Romania, 1986), Premiul Special al Juriului – Simposio di Scultura Fannano, (Italia, 1991), Premiul I – Simposio Internazionale di Scultura (Madonna di Campiglio, Italia, 2000, 2001), Premiul III – Simposio Internazionale di Scultura (Madonna di Campiglio, Italia, 2003). In anul 1982 a fost nominalizat in „Men of Achievement, International Biographical Center“, Cambridge, Marea Britanie, iar in 1992 a fost nominalizat in „Who’s Who in International Art“, Elvetia. Lucrarile sculptorului Pavel Bucur se afla in muzee si colectii particulare din Romania, Germania, Italia, S.U.A., Franta, Spania, Polonia, Cehia, Grecia, Israel, Canada, Argentina, Belgia, Rusia.
Anul 2009 a marcat succesul expozitiei personale de sculptura „Porti ceresti“ de la Muzeul National Cotroceni, cu lucrari de sculptura, grafica si tapiserie, principalul scop al organizatorilor fiind acela de a ilustra opera unuia dintre cei mai cunoscuti sculptori monumentalisti din Romania:
Iata filmul Senso TV dedicat acelui eveniment:
Si pentru Fundatia FILDAS Art Bucuresti, artistul Pavel Bucur a creat cateva lucari impresionante: Mozaicuri monumentale (ceramica – 360 mp, 1998), Trinitate (marmura de Ruschita – 2,20 m, 1999), Pasarea Carpatilor ( ulm – 2 m, 2000), Sfanta Familie (marmura de Ruschita – 2,20 m, 2000) si Germinatie (marmura de Ruschita, 2 m – 2000).
Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul in pace!