Nik Bartsch’s Ronin 7 – Garana Jazz Festival 2011

Nik Bärtsch s-a nascut in 1971 in Elvetia. Pianist, compozitor si producator, acesta este prezent pentru a doua oara la festivalul de la Garana (la care a mai participat in 2009).Putini artisti au aparut in ultimul timp cu o voce unica si atat de bine conturata ca a lui Nik Bärtsch. Dupa ani de munca de inovare si fundamentare a stilului, in Elvetia sa natala, ii apare, in 2006, la ECM, albumul Stoa.

Avem de-a face cu un amestec distinctiv de repetitii minimaliste si poliritmii pe care artistul le-a numit Zen Funk si Ritual Groove. Aspectul cel mai neobisnuit la muzica lui Bartsch consta in lipsa atentiei pentru solourile deschise, lucru care dintotdeauna a parut fundamental pentru gen, chiar si pentru formele cele mai structurate.

In schimb, membrii grupului Ronin, inca de acum un deceniu si incepand cu Stoa, de cand au un line-up stabil, improvizeaza, in intervalele lasate riguros de Bartsch, in compozitii cu final deschis. Piese care, cu titluri care nu au nimic descriptiv in ele, numindu-se simplu Modul (la care se adauga un numar), nu ofera in avans nicio sugestie legata de cum va suna muzica.

Nik Bärtsch a prezentat in concertul de la Garana module noi, desprinse de pe ultimul album – Llyria.