Nicolae Moldovan – Forme ingemanate

In expozitia de ceramica „Forme ingemanate” a artistului Nicolae Moldovan descoperim volume mari epurate, minimaliste, puternice, devenite deja o marca specifica acestui artist. Expozitia este deschisa la galeria Ghetaria de la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti Mogosoaia.

Forme ingemanate de Nicolae Moldovan

Formele tridimensionale realizate din gresie si lut ars, construite printr-o tehnica ancestrala de modelat ceramica, prin ridicare cum o denumeste artistul Nicolae Moldovan, te invita sa le mangai, sa le simti tactil. Poti astfel sa experimentezi contraste de textura dar si de materialitati diferite, pentru ca artistul insereaza numeroase cuie de fier in formele de ceramica. Puternic este si contrastul monocrom de alb si brun pe care-l regasim in majoritatea lucrarilor din expozitie.

Lucrari de ceramica minimaliste dar puternice

Nicolae Moldovan si-a ales un drum, drumul simplitatii formelor. El incearca mereu sa inventeze noi forme abstracte, curbe dar puternice in acelasi timp. „In unele lucrari folosesc interactiunea intre forma mama si forma alaturata ei” declara artistul. Lucrate intr-o tehnica din perioada neolitica, din aproape in aproape, formele fac legatura intre trecutul pamantesc si viitorul spatial, fara prezenta figurii umane. Aceste forme ne dau ocazia sa privim dincolo de real, in imaginarul artistului.
„Nicolae Moldovan inaugureaza o directie in sculptura romaneasca. El nu este numai un minimalist, el este in aceeasi masura suprarealist, in aceeasi masura un vizionar…” spune istoricul de arta Doina Mandru.

Expozitia de ceramica „Forme ingemanate” a artistului Nicolae Moldovan poate fi vizitata la galeria Ghetaria de la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti Mogosoaia pana pe 22 iulie 2014.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta
Realizator: Bogdana Contras
Oana Georgescu