Zamfir Dumitrescu – Pictura, evadare in real

Intrand in atelierul pictorului Zamfir Dumitrescu descoperim cu bucurie aceeasi atmosfera aristocratica pe care o gasim in lucrarile sale. Artistul colectioneaza obiecte din ceramica sau metal pe care le picteaza apoi in compozitiile sale cu naturi statice sau interioare de la inceputul secolului XX.

O noua expozitie personala Zamfir Dumitrescu

In luna mai a acestui an, la galeria Senso din Bucuresti, artistul Zamfir Dumitrescu organizeaza dupa 21 de ani, o expozitie personala de pictura cu lucrari realizate in ultimii doi-trei ani. …Am un potir care este un laitmotiv al picturii mele, dar si alte obiecte de metal, de ceramica, de portelan, care creeaza cumva o atmosfera intimista marturiseste artistul.

Detalii rafinate in picturile artistului Zamfir Dumitrescu

…Principiile geometriei – accesibile prin bibliografia minima obligatorie sau, dimpotriva, secrete (oferite spre cunoastere in trecut celor initiati, acum – celor studiosi), pentru a parafraza titlul unei carti celebre in domeniu – stau la baza tuturor constructiilor spatiale imaginate de Zamfir Dumitrescu; si nu intamplator ma refer la imaginatie, pentru ca, desi de un naturalism care vizeaza iluzionismul si nu refuza tentatia trompe l’oeil-ul, lucrarile pictorului sunt naturi moarte, interioare sau peisaje compuse, construite din obiecte de recuzita recognoscibila, adunate laolalta cu eruditie, nostalgie, afinitati elective, corespondente afective; am adauga chiar cu delicii de cunoscator si colectionar, caci nu a fost oricui la indemana sansa de a creste intr-o casa cu Grigoresti si Andreesti pe pereti (pentru a nu aminti decat o parte dintre obiectele bidimensionale din colectia familiei). (Dr. Doina Pauleanu – critic de arta, Directorul Muzeului de Arta Constanta)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras