Interviu cu dramaturgul Hristo Boicev

Cu ocazia premierei absolute in Romania a piesei Spitalul comunal de Hristo Boicev, piesa regizata de Felix Alexa, dramaturgul bulgar a fost prezent la Bucuresti si a primit aplauzele publicului de la Teatrul Metropolis.

Hristo Boicev este cel mai cunoscut si apreciat dramaturg bulgar al zilelor noastre. Este autorul a peste 10 piese de teatru care au fost jucate de mai mult de 100 de ori in 40 de tari din Europa, America, Asia si Australia. Printre ultimele se numara Colonelul pasare Orchestra Titanic si Spitalul comunal.

Si-a inceput cariera artistica in 1984, an in care a publicat prima sa piesa de teatru – Acel lucru. In 1989 i se conferea deja titlul de “autor al anului” pentru cele 40 de productii jucate pe scenele de teatru din Bulgaria. Cateva dintre piesele sale au stat la baza unor scenarii de film, cum ar fi Colonelul pasare, fiind de altfel si cel mai cunoscut si mai jucat text al autorului.Este distins de catre British Council International Playwriting Awards pentru cea mai buna piesa – Colonelul pasare.Este distins cu Premiul Enrico Maria Salerno pentru dramaturgie europeana.

Teatrul Bulandra, cu piesa scriitorului bulgar Hristo Boicev, Colonelul pasare, in traducerea, adaptarea si, mai ales, regia lui Alexandru Dabija

In Romania, dramaturgul bulgar Hristo Boicev este cunoscut indeosebi pentru Colonelul pasare, textul sau emblematic care s-a jucat in Bucuresti la Teatrul Bulandra, intr-o varianta foarte iubita de public, semnata de Alexandru Dabija. Cel mai cunoscut dramaturg bulgar contemporan revine in atentia publicului roman cu Spitalul comunal, un text prezentat, iata, in premiera nationala, la Teatrul Metropolis. Din distributie fac parte Razvan Vasilescu, Marius Manole, Valentin Uritescu, Marius Stanescu, Adela Marculescu, Paul Chiributa. Scenografia este semnata de Nina Brumusilǎ.