Vasile Pop Negresteanu – Vedenii insemnate

Expozitia Vedenii insemnate a artistului Vasile Pop Negresteanu, deschisa in perioada 10 - 31 ianuarie la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti (Cladirea Ion I. Angelescu), se adreseaza publicului tanar, studentilor.

Practicand multi ani pictura monumentala, la inceput in context laic, apoi mai ales in zona sacrului, Vasile Pop Negresteanu asuma mari teme care-l framanta nu doar pe artist, ci pe toti cei din lumea din care artistul provine. Pentru ca Negrestiul Oasului de unde a plecat Vasile Pop, cu fluierul si cu penelul la invatatura, nu este un loc oarecare, fie si atestat de la 1260, ci o lume bogata si demna, autonoma, deplin intocmita pe verticata istoriei ca si pe aceea tangibila a naturii si a culturii.​​​​​​ (Doina Mandru)

Artistul prezinta picturi, sculpturi, opere de exceptie prin care isi marturiseste gandurile si ceea ce foarte personal a denumit vedenii. Prin exponatele prezentate, Vasile Pop Negresteanu scoate la suprafata propriul ADN ul artistic de excepţie, mostenire a Tarii Oasului, autentic, dar si modern, avangardist, in aripi de inger, lupi dacici, hore, autoportrete, pasari ce amintesc de opera lui Brancusi…, lazi de zestre, carti deschise, Eminescu…sabii… ritualuri.

Expozitia a castigat in calitate pe masura ce Vasile Pop Negresteanu a intrat in starea de a canta la fluier o tiuitura oseneasca autentica, in cadrul oferit de propriile tablouri si sculpturi.

Curatorul expozitiei este doamna Doina Mandru.


Despre Vasile Pop Negresteanu

A absolvit Liceul de Muzica si Arta Plastica din Baia Mare si Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucuresti, Sectia Arta Monumentala si Restaurare (clasa Prof. Vasile Celmare si Nicolae Groza, 1980). Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din anul 1984. Ȋncepand din 1978 si pana 1992 a participat la toate expozitiile rezervate tinerilor artisti plastici, apoi la zeci de expozitii municipale, republicane, omagiale, precum si la expozitii de grup organizate in Bucuresti, in tara si in strainatate. Prima expozitie personala a avut loc in 1975 la Casa de Cultura din Negresti-Oas.

Vasile Pop Negresteanu este autorul unor impresionante lucrari de arta monumentala: Compexul Viticol Stefanesti – Arges (in colaborare cu D. Gogu, tempera cu ou pe zid, 1979); Institutul de Istorie Nicolae Iorga Bucuresti (lucrare de diploma in colaborare cu Gheorghita si Gregorian Rusu si Dan Gogu, tempera cu ou pe lemn, 1980) – lucrare demontata; lucrari de restaurare si pictura monumental-decorativa la Palatul Cotroceni din Bucuresti (1982 – 1989); Muzeul Manastirii Brancoveni – Sacrificiul Brancovenilor, fresca, 1989); Cina cea de Taina– ulei pe panza (1997), Bunavestire – ulei pe panza si lemn aurit (2005), Nasterea Domnului – ulei si foita aurie pe panza (2006); Invierea – ulei si foita aurie pe panza –Biserica Bunavestire a Spitalului din Negresti – Oas; Biserica Greco-Catolica Sf. Maria, Baia Mare (2001), Ȋncununarea Fecioarei in prezenta Apostolilor, ulei pe panza;

Catedrala Ortodoxa Duminica Tuturor Sfintilor din Negresti Oas – iconostasul (ulei pe lemn) si altarul (fresca) – 2003 -2008.

Artistul are expuse si lucrari in Muzeul de Istorie – Galati, Muzeul de Arta – Satu Mare, Muzeul de Arta – Baia Mare, Palatul Prezidential Cotroceni, Muzeul National Cotroceni, Colectia Ministerului Culturii, Arhivele Statului Roman, Casa Centrala a Armatei, Bucuresti, Muzeul Stefan Luchian din Stefanesti, Muzeul Tarii Oasului din Negresti-Oas, Muzeul de Arta Ploiesti, Colectia Parlamentului Romaniei – Camera Deputatilor,Primaria Orasului Negresti-Oas. Lucrarile sale se afla colectii in particulare din Romania, Argentina, Anglia, Belgia, Canada, Elvetia, Franta, Germania,Italia, Japonia, Rusia, Olanda, Suedia, Spania, Grecia, S.U.A, Israel, Turcia si Cipru.

Activitatea si creatia artistului plastic Vasile Pop Negresteanu au fost recompensate cu numeroase premii si distinctii: laureat al Festivalului National Cantarea Romaniei 1983; premiul I la Expozitia Nationala de Arta Plastica a Tineretului, 1984; premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru Arta Monumentala, 1985; premiul I la Expozitia Republicana a Festivalului Cantarea Romaniei; premiu la Expozitia de Arta Plastica a Tineretului; premiul Organizatiei Pionierilor, 1987; premiul I Ex Libris José Martí-Casa Americii Latine, Bucuresti, 1994; premiul Corneliu Baba pentru pictura la Concursul National de Arta Contemporana Nicolae Tonita,Barlad, 1999; Premio Roma – artistul anului 2000-Galeria Il Collezionista,Roma, Italia, 2000; La tellacia d’oro – premiul la Expozitia Internationala de Arta, Torino, Italia; Arte dell Terzo Millenio – Roma; Nominalizat pentru Premio Della Cultura Della Presidenza Del Consiglio Dei Ministri – Quarta Biennalle Internazionnale – Di Roma ArteDell Terzo Millenio – (Palazzo Valentini, Sala Giubleo), 2002.

Realizatori: Elena Buhus
Operatori: Alex Andries
Editor de montaj: Stanislav Pescu