Șerbana Drăgoescu – Joc pentru semeni

La Muzeul Colecțiilor de Artă vă invităm să vizitați expoziția intitulată "Joc pentru semeni" dedicată artistei Șerbana Drăgoescu (1943-2013). Expoziția prezintă inovatoare obiecte de artă de mari dimensiuni, realizate de artistă în perioada 1974-1980, în care îmbină tapiseria, firul de lână și lemnul. Artista a devenit celebră în lumea artei prin aceste lucrări experimentale, pe care le-a folosit în performance-uri în epocă. În următoarele săli, sunt prezentate și ineditele cărți-obiect, colaje concepute începând cu anul 1989.

Expoziția „Șerbana Drăgoescu. Joc pentru semeni” poate fi vizitată în perioada 9 iunie – 1 octombrie 2024, la Muzeul Colecțiilor de Artă din București. Curatoarele expoziției sunt Liliana Chiriac, șef secție Muzeul Colecțiilor de Artă și Ilinca Damian, conservator. În cele trei săli de expunere, opera artistei este prezentată tematic, cronologic și pe tipuri de materiale sau tehnici, începând cu cea mai importantă lucrare „Jocul de chibrituri” (1977), denumită și „Joc pentru semeni”, alături de alte 19 steaguri-tapiserii intitulate „Flamuri” (1974-1980), 7 benzi textile denumite „Eterna întoarcere” (1978), tapiseriile „Aripi”, ce reprezintă un simbol al transcendenței spre un spațiu estetic superior, proiecte de tapiserie, precum și cartea-obiect „Prezentul continuu” (1988-1991), cu 42 de planșe ce reprezintă colaje din presa perioadei menționate și din cartea „Un om norocos” de Octavian Paler, peste care artista a intervenit grafic. Toate lucrările fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, Donația Șerbana Drăgoescu. 


Șerbana Drăgoescu (1943-2013) s-a format într-o ambianță artistică, fiind fiica pictorului Radu Drăgoescu și absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A participat încă din timpul studiilor la o importantă expoziție de tapiserie românească itinerată în America Latină în perioada 1969-1971, abordând în special arta conceptuală. Creația sa a fost inspirată de tradiție și istorie, cu interpretări plastice experimentale de impact.


Din 1970 a participat la numeroase expoziții de artă din țară și din străinătate, remarcându-se în anul 1977 la Bienala de tapiserie de la Lausanne cu piesa „Jocul de chibrituri”, care a fost selectată alături de alte 64 de lucrări din totalul de 1054. În acea perioadă, tapiseria ca gen artistic era în plin proces de reinventare și perfecționare, punând în valoare importanța conceptului artistic prin frumusețea și noblețea materialelor.


Șerbana Drăgoescu a donat prin testament Muzeului Național de Artă al României casa în care a locuit și 192 de obiecte de artă, în anul 2014. Astfel, patrimoniul secției Muzeul Colecțiilor de Artă s-a îmbogățit cu „Donația Șerbana Drăgoescu”, compusă din lucrări de pictură și grafică semnate de Radu Drăgoescu și alți artiști din generația acestuia, precum și lucrări de pictură, grafică, tapiserie și cărți-obiect ale artistei. Donația a fost deschisă publicului în decembrie 2015, în două săli, dintre care una este dedicată exclusiv operei artistei iar cealaltă familiei și prietenilor artiști.


Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.