Bill Frisell: The Big Sur Sextet – Garana Jazz Festival 2013

Chitaristul american Bill Frisell, foarte rar vazut prin Europa, a fost prezent anul acesta la Garana cu un concert care a deschis turneul de promovare a ultimului album.

Pe scena festivalului, Bill Frisell si sextetul lui au prezentat noul lor album – Big Sur. Este un album ce a fost compus integral la un ranch – Glen Deven in Big Sur, California. Aici, Frisell a vrut sa aiba liniste, sa uite de ceea ce-l inconjoara, sa se reintoarca la aspectele primordiale, la misterul naturii. Din meditatie s-a nascut Big Sur. Este apropierea si contopirea compozitorului cu viata.

Bill Frisell a inceput sa cante la clarinet, apoi a descoperit chitara si a simtit ca acesta este instrumentul ce-l caracterizeaza cel mai bine. A studiat la Berklee College of Music, in anii ‘70, unde a fost coleg cu Mike Stern, John Scofield si Pat Metheny. O mare parte a criticilor de jazz afirma ca cei patru au reimprospatat sunetul jazzului, spargand tabuurile ce faceau ca acesta sa fie considerat conservator, traditionalist si elitist.
Frisell este un personaj aparte printre alti muzicieni, la fel ca Miles Davis si inca putini cativa. Criticii de specialitate afirma ca muzica lui Frisell nu poate fi catalogata — are cate ceva din toate si este departe de a fi comparata cu ceva.

Acest material va este oferit de Catena.
Realizator Ema Nicola.