GRAFART, arhitectura sufletului

Antal Vásárhelyi este un artist de origine romana, de formatie arhitect.
La Galeria Simeza, pana pe 25 martie puteti vizita ultima sa expozitie de grafica, GRAFART.

In aceasta ultima expozitie, Antal Vásárhelyi se infatiseaza privitorului ca un adevarat artist SF. Imbinind in mod minunat cunoasterea cu imaginatia, artistul a invitat laolalta tot ce au dat mai bun civilizatiile lumii in materie de arhitectura. Ceea ce a rezultat este arhitectura unei civilizatii noi, ce ne duce cu gândul la Star Trek sau la alte proiecte SF. O arhitectura care imbina armonios rigoarea cunoasterii cu puterea nelimitata a imaginatiei intr-o joaca aproape mistica. O joaca de copil, cum marturiseste artistul. O joaca intre exteriorul geometric si interiorul magic al omului. Rezultanta grafica este ca o imbratisare totala a universului din partea unui artist care a gasit sensul magic, sacru al vietii. In desenele lui Antal Vásárhelyi ratiunea si simtirea coexista ca intr-o mandala , un dans fara de sfarsit al energiei intr-un univers recreat in permanenta prin puterea creatoare a omului.

Asemenea constructii i-ar umple de invidie pe scenografii de la Hollywood dar si marii scriitori SF ai lumii. Rareori iti e dat sa vezi asemenea constructii pe cat de grandioase pe atat de adanci. Sunt dovada clara ca ceea ce se infatiseaza ochiului porneste din interiorul artistului, din izvorul nesfarsit al creativitatii, din taramul magic al jocului si al visarii.

In operele mele nu caut altceva decat stabilitatea eterna, caminul etern, bucuria cosmica a linistii interioare definitive, sigur ca nu pot ajunge nicioadat pe acest tarim, dar chiar de aceea explorez mereu sistemul de labirinte care intese lumea, marturiseste Antal Vásárhelyi.
Daca ma intrebati pe mine, artistul a gasit aceasta bucurie cosmica …chiar acolo unde salasluieste, in interiorul sau. De unde isi iau zborul spre noi aceste minunatii …din alta lume.

Acest material va este oferit prin programul Catena pentru Arta

Realizatori: Bogdana Contras
Mihaela Moldoveanu