A fi sau a nu mai fi artist

Pe Alexander Hausvater l-am vazut mai intai la televiziune, cu multi, multi ani in urma. Venea uneori la emisiunea Politica, frate! a lui Andrei Gheorghe, ca analist politic. Analiza lui era una proaspata si adevarata, cea a unui om, a unui cetatean, a unui roman si a unui artist. Nimic din jocul vulgar, de doua parale, a politicianului roman, nu scapa analizei fine de regizor de teatru care cunoaste bine toate tipologiile umane, s-a jucat cu ele, le-a ridicat pe scena teatrelor, a smuls aplauze, poate si fluieraturi, dar oricum... unui regizor, unui artist, nimic din ce e omenesc nu-i este strain.
Ii urmaream analiza si ma bucuram ca un copil cand il vedeam nervos, patimas, agitat, fluturandu-si mainile, scotand pe gura siroaie de cuvinte nemaiauzite intr-o emisiune politica. Cu tot atata uimire il descopar de fiecare data si ma intreb ce face de nu se schimba, cum de a ramas la fel de expansiv, de plin de dorinta de a face, cum de nu a abdicat de la statutul de artist intr-o societate care isi trateaza artistii cum bine stim.
Poate nici nu-i pasa prea mult, desi stiu ca-l doare societatea in care traim, dar continua sa faca spectacole, continua sa descopere, sa fie curios, probabil sa isi doreasca mereu mai mult de la el si de la ceilalti cu care face spectacole de teatru. Nu stiu daca toata lumea il iubeste, nici nu e important, sigur nu-i pasa, dar Alexander Hausvater nu te lasa indiferent. Ori il placi ori il urasti. Sa poate sa-l placi e prea putin. Cred ca el cere sa-l iubesti. Pentru ca ne aminteste mereu ca arta e o forma de iubire. Deci ori il iubesti ori il urasti.
Dar nu poti trece indiferent pe langa el.
Vazandu-l, ascultandu-l, realizezi ca omul asta respira arta prin toti porii. Si e de partea artei nu ca sa castige niste premii sau niste adepti, e de partea artei pentru ca e singura ratiune de a fi pe care o cunoaste. Si cand vorbeste te molipseste cu totul. Nu mai conteaza ce face atat timp cat vorbeste asa de frumos despre ce inseamna sa fii artist, despre ce inseamna sa iubesti chiar si o frunza, sa te dedici vietii si sa gasesti in fiecare celalalt un partener de iubire (a nu se citi sex).
Ei, cat mai exista astfel de oameni care sa ne reaminteasca si celor care am uitat poate de frumusetea ascunsa a vietii din noi, de lumea interioara bogata care ne imbie s-o accesam, s-o cunoastem, de puterea omului, a artistului de a modela universul, mai avem o sansa. La viata. Mai putem inca sa recuperam ce am pierdut alergand dupa valori efemere, uitand sufletul fiecaruia dintre noi e un artist care iubeste. Multumesc, Alexander Hausvater ca ne mai scuturi praful de pe inimi si ne mai dai cate un sut inainte!
Realizator: Mihaela Moldoveanu