Gabriela Culic – expozitia Lucrurile se intampla in alta parte

La ARCUB Lipscani, artista Gabriela Culic a deschis expozitia multimedia Lucrurile se intampla in alta parte, expozitie in care lucrarile de pictura sunt completate de o instalatie video realizata de Florin Ciugulea. Curatorul expozitiei este Malina Ionescu.

Expozitia "Lucrurile se intampla in alta parte" este deschisa in perioada 28 februarie – 13 martie 2020 la ARCUB, Lipscani 84, Bucuresti.

„Proiectul expozitional "Lucrurile se intampla in alta parte" reprezinta capitolul doi al proiectului "Asa este, daca vi se pare", deschis in primavara anului trecut la ICR Bucuresti, iar seria de lucrari cu acelasi nume continua, intr-un mod specific autoarei, unele dintre temele anuntate deja atunci. Seria de acum se concentreaza, dincolo de ambivalenta simbolica a elementului animalier, pe studiul dinamicii sociale si ierarhice a grupului, cautand analogia cu societatea umana sau dimpotriva, subliniind diferentele. Dupa contactul cu o comunitate rurala in care persista obiceiuri ale unor traditii arhaice si o anume relatie, la limita practicii magice, cu padurea si pradatorii sai, relatie care nu se dovedeste doar mai functionala la nivel cotidian, ci si mai aproape de ceea ce apare in urgenta climaterica actuala ca exemplu de ecosistem in echilibru, Gabriela Culic propune o recalibrare a relatiei nu doar cu elementul natural – cu lupul ca specie amenintata de fragilizarea mediului sau – ci si cu incarcatura sa simbolica. Titlul ales de autoare, care pare la prima vedere a avea o incarcatura de nostalgie contemplativa, trimite in mod direct la modul de lecturare propus in aceasta serie de lucrari: o privire care se concentreaza pe cautarea intelesului de dinainte si de dincolo de metafora si de asocierile prea directe, prin invocarea / recuperarea unei dimensiuni complexe a dinamicii dintre animalul social si mediul sau, si in acelasi timp a celei dintre actul artistic si constiinta propriei pozitionari.” (Malina Ionescu, curatorul expozitiei)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras