Fest(in) pe Bulevard la Nottara

Teatrul Nottara a anuntat cu ocazia unei conferinte de presa deschiderea oficiala a primei editii a Festivalului International de Teatru „Fest(in) pe Bulevard”, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii si al UNITER.

Alaturi de intreaga echipa implicata in organizarea unui festival de mare anvergura (are loc in perioada 12 – 19 octombrie), au fost prezenti criticul de teatru Marinela Tepus, directorul Teatrului Nottara, regizorul Mihai Lungeanu, initiator al evenimentului stradal “Teatru pe paine” si al spectacolelor-lectura din “Fest(in) pe Bulevard”, tanarul regizor Alexandru Mazgareanu, teatrologul actrita Ada Navrot, teatrologul Marius Zarafescu si Calin Mocanu, directorul Teatrului „Tandarica”.

In cele doua sali ale Teatrului Nottara – „Horia Lovinescu“ si „George Constantin“ – se vor juca o serie de spectacole invitate ale unor trupe din tara si din strainatate, trei premiere si cateva productii de succes ale teatrului gazda. Festivalul propune doua sectiuni. Prima sectiune, cea competitiva, care se va desfasura la sala „George Constantin“ a fost denumita emblematic „Criza teribila, monser!”, pentru ca, in cadrul acesteia, vor intra in competitie spectacole, din mai multe tari (Franta, Serbia, Bulgaria, Austria si Romania), concepute pe tematica atat de prezenta si de cunoscuta a crizei. Se incearca ilustrarea prin teatru a unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economica, sociala, politica, sexuala sau identitara). A doua sectiune, „Bulevardul Comediei”, prezinta, pe langa spectacole de succes si premiere ale teatrului gazda, si comedii bulevardiere ale unor teatre invitate.

Presedintele juriului sectiunii competitive este Emil Boroghina, directorul Festivalului „Shakespeare” din Craiova. Ceilalti membrii ai juriului sunt dr. Roxana Croitoru – critic de teatru, consultant artistic la Teatrul National „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Constantin Paiu – critic de teatru, profesor universitar la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi, prof.univ.dr. Adrian Titieni – actor, rectorul UNATC Bucuresti, Radu Alexandru Nica – regizor, lector universitar la Facultatea de Teatru a Universitatii „Babes Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Pe „Bulevardul Comediei”, sectiune care se va desfasura in sala „Horia Lovinescu”, vor defila productii de succes ale teatrului, “Nu vorbiti cu actorii” de Tom Dudzick, un spectacol de Diana Lupescu; „Metoda (Metoda Grönholm)” de Jordi Galcerán, regia Theodor-Cristian Popescu; „Scandal la opera!” de Ken Ludwig, traducerea, adaptarea si regia: Petre Bokor; „Zeul macelului” de Yasmina Reza, regia Claudiu Goga si doua spectacole invitate, „Familia Tót” de Örkeny István, directia de scena: Victor Ioan Frunza si „Leonida Gem Session”, adaptare dupa I.L. Caragiale, regia lui Tompa Gábor. La aceasta sectiune vor fi prezentate si doua premiere ale Teatrului „Nottara“, „Mobila si durere” de Diana Lupescu, in regia lui Alice Barb si „Un pic prea intim” de Rajiv Joseph, in regia lui Cristi Juncu. In ultima seara Marius Mihalache si invitatii sai vor sustine concertul „Back to swing”.

Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc pe data de 12 octombrie 2013, cu un eveniment inedit, intitulat „Teatru pe paine”. Manifestarea artistica ce se va desfasura pe Bulevardul Magheru, chiar in fata teatrului, este coordonata de regizorul Mihai Lungeanu si mobilizeaza, pe langa trupa Teatrului „Nottara”, si studenti de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC). In “Fest(in) pe Bulevard”, vor avea loc trei spectacole-lectura in regia Alexandru Mazgareanu, a Cezarinei Undrescu si a lui Mihai Lungeanu.

Sensoarte.RO este Partener Media al Festivalului International de Teatru „Fest(in) pe Bulevard”.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Ciprian Duica, Teatrul Nottara