Roman Cotosman – Diet Sayler. An artist friendship

Expozitia de pictura Roman Cotosman - Diet Sayler. An artist friendship celebreaza o prietenie de-o viata intre doi artisti romani care s-au intalnit in anii ’60 la Timisoara. Expozitia prezinta lucrari realizate de-a lungul carierei lor artistice, in care se poate vedea consecventa cu care s-au dedicat artei abstracte. Expozitia Roman Cotosman - Diet Sayler. An artist friendship este deschisa la Galeria 418 pana pe 25 august 2015.

Despre prietenia celor doi artisti Roman Cotosman si Diet Sayler

Cred ca intalnirea noastra a fost esentiala pentru amandoi. Noi ne-am intalnit in 1956 in plin realism socialist… In izolarea acelor ani ne-am sprijinit reciproc foarte mult unul pe altul, spune artistul Diet Sayler.
Roman Cotosman (1935-2006) si Diet Sayler (n. 1939) s-au intalnit intr-un atelier de pictura, pe vremea cand invatau studiul dupa natura intr-un atelier notoriu al Timisoarei anilor ’50-’60, apartinand pictorului Iulius Podlipny (1898-1991), primul presedinte al filialei Uniunii Artistilor Plastici din oras, profesor la Liceul de Arta, o figura autoritara a vremurilor.

Cei doi artisti, Sayler si Cotosman, au expus impreuna in Romania de putine ori, cea mai importanta (si istorica) expozitie fiind 5 Artisti Timisoreni, din 7 mai 1968, deschisa la Galeria Kalinderu din Bucuresti, ingrijita de Eugen Schileru si considerata a fi prima expozitie de arta abstract-constructivist din Romania. Nu mult dupa expozitie, luata ca nod istoric, destinele lor se indeparteaza, ajung pe continente diferite. Diet Sayler ramane la Bucuresti pana in 1972, cand emigreaza in Germania si se stabileste la Nurnberg, unde traieste si azi, iar Roman Cotosman ajunge in Statele Unite, la Philadelphia, unde moare in 2006. (Simona Vilau, critic de arta)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.

Realizator: Bogdana Contras