Expozitia „Garana Jazz Festival 20”, la Bucuresti

Garana Jazz Festival a lansat la Bucuresti proiectul documentar Garana Jazz Festival 20, gazduit de Galeria de arta contemporana Mobius. Conceput in contextul aniversarii a 20 de ani de la prima editie a festivalului de jazz din muntii Banatului, evenimentul aduce in fata publicului o expozitie semnata de artistii Horatiu si Mihai Sovaiala si un album foto ce prezinta oamenii, starile si faptele care au definit festivalul in istoria sa recenta.

Expozitia, una itineranta, este organizata de Asociatia Culturala Mono si Fundatia Culturala Jazz Bana si va putea fi vizitata la Galeria Mobius (Strada Mendeleev nr 2) pana pe 22 februarie, urmand ca aceasta sa… calatoreasca in tara pe tot parcursul anului si sa poposeasca in final la cea de-a XXI-a editie a festivalului.

20 de ani de festival GARANA intr-un proiect foto documentar

Fotografii Horatiu si Mihai Sovaiala, aflati pentru prima data la Garana in vara 2016, au (re)interpretat tema festivalului „pornind de la studiul fotografiei vernaculare si al fotografiei documentare a anilor ‘60 – ’70”. Ei au petrecut cinci zile de vara in muntii cu jazz pentru a surprinde toate detaliile festivalului – o experienta considerata unica in Europa, atat de artistii internationali cat si de publicul iubitor de muzica live in natura. „Oamenii, locul, scurgerea timpului si a muzicii se regasesc in aceasta expozitie si in albumul care-i poarta numele” – spuneau organizatorii. „Proiectul editorial contine doua parti distincte dar reciproc dependente – una care recreeaza atmosfera locala in cele mai vii detalii, alta care consta intr-o serie de portrete ale artistilor ce au urcat pe scena editiei aniversare din iulie 2016. Imaginile se succed intr-un ritm vizual care provoaca retrairea emotiilor pentru cei care au fost la festival ori pregatirea curiozitatii pentru cei ce-si doresc sa ajunga la Garana”.

Cea de-a XXI-a editie a Garana Jazz Festival va avea loc intre 6 – 11 iulie pe trei scene din muntii Semenic, judetul Caras-Severin.

Festivalul International de Jazz Garana este organizat de Fundatia Culturala Jazz Banat, membra a European Jazz Network. In ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori si numerosi artisti cu renume international au impartasit experienta muzicii jazz de avangarda ascultata sub cerul liber in micul sat din inima Banatului. Au cantat la Garana: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer, Jack Dejohnette, Kimmo Pohjonen si multi altii (www.garana-jazz.ro)