Maia Oprea si Matei Enric

Expozitia de pictura si gravura Ne-finisat a artistilor Maia Stefana Oprea si Matei Enric poate fi vizitata la Galeria Conony Art pana pe 10 august 2014. Felurite ganduri, stari si emotii traite de artisti sunt transformate in imagini puternice, uneori abstracte, alteori figurative insotite de scrieri pline de amintiri.

Desenele artistei Maia Stefana Oprea

Resuscitand un tip de discurs de tip dubufettian, ce aduce in discutie perioada copilariei, Maia Stefana Oprea amalgameaza imagini si cuvinte, intr-un context dadaist. Gesturi din copilarie sunt scoase din osuarul memoriei si transpuse in realitate, sub forma de act ritualic. Cuvantul zaerc – un joc de litere si o modalitate ludica de a puncta cele spuse – este scos din cadrul initial si readus in actualitate, purificat si inserat in scurt-metrajul Empilement. Fragmente din realitate sunt colectionate de Maia si transgresate intr-o zona a imaginarului, astfel incat imaginea devine epifanie, sinestezie, miez sincretic, substanta. Tanara artista transforma ceea ce vede intr-o cazuistica fenomenologica a imaginii ce prinde viata in Kinetolitografii si Postextrase, spune criticul de arta si curatorul expozitiei Raluca Baloiu.

Personajele expresioniste ale artistului Matei Enric

Matei Enric se elibereaza de tentatia studiului prin gesturi picturale expresioniste si portretizari viscerale ale sinelui. Lucrarile lui par a fi pure incantatii vizuale peste care se suprapun fragmente de fanzine sau imagini din sfera punk art-ului. Nu este tributar low art-ului, dar il exploreaza ca suprafata vizuala pentru a experimenta, pentru a se despovara de substanta condensata a compozitiei bine dozate, a personajelor atent studiate, a sintezei. Studiul este datul lui artistic, esenta lui creatoare, care, daca pentru moment este destituit din functia initiala, va reveni, dar dupa ce va lasa suficient loc intervalului, adica experimentului, spune criticul de arta si curatorul expozitiei Raluca Baloiu.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras