Proiectul Metamorfoza urbana 2018

Proiectul Metamorfoza urbana s-a nascut din dorinta de a transmite cat mai multe informatii despre protectia mediului si a colectarii selective. Este un proiect initiat de Asociatia Prestatorilor din Industria Serviciilor de Curatenie, care s-a gandit sa mobilizeze cat mai multi artisti entuziasti si creativi. Astfel elevilor Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza s-au alaturat artistii vizuali Luminita Gliga si Alexandra Teaca. Expozitia care reuneste lucrarile lor de arta este deschisa la Galeria Galateca in perioada 17 - 22 aprilie 2018.

Aflat la a doua editie, proiectul Metamorfoza urbana marcheaza Ziua Pamantului celebrata in fiecare an pe data de 22 aprilie. In deschiderea evenimentului de la Galeria Galateca, a avut loc defilarea de moda IE Romaneasca Metamorfozata realizata de elevii Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza – sectia de design vestimentar, elevi coordonati si indrumati de Prof. Ilinca Manole. Alaturi de inventivele lucrari realizate de elevi din materiale reciclabile, sunt expuse numeroase picturi realizate de artistele Luminita Gliga si Alexandra Teaca.

Cele treisprezece replici simboliste ale Alexandrei Teaca vin sa ne transpuna intr-un transcendental univoc. Dinamicul are o prezenta recurenta, creand labirinturi ciclice, din care rezulta deitati si madone. Generic, artista, este tributara unui simbolism figurativ, si nu ramane indiferenta cromaticii cu influente foviste, din care forma si linia construiesc.

Certe vocabule vizuale deriva din panzele acrilizate ale artistei Luminita Gliga, in care abstract-expresionismul neezitant ne retine retina. Prin acest Hello caleidoscopic-cromatic, artista ne face martorii unei manierizari a ratiunii in fata realitatii. Crampeie evidente dintr-o realitate mai apropiata de Cronos-ul nostrum, artista Luminita Gliga eclipseaza spatiul artistic prin linia dezinvolta, insa categorica. (Dana Gliga, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras