Premiera oficiala cu ,Fantoma de la Opera de Andrew Lloyd Webber (regia Stephen Barlow), unul dintre cele mai de succes musicaluri din toate timpurile a marcat un eveniment cultural special care a monopolizat atentia tuturor melomanilor si nu numai: inaugurarea superbei sali de spectacole a Teatrului de Opereta si Musical ,Ion Dacian. Companie a Operei Nationale Bucuresti, aceasta este prima cladire de teatru construita in Romania, dupa anul 1989. Lucrarile la noul sediu au inceput in anul 2012, cladirea avand o suprafata totala de 6.381,50 mp.
Un reper cultural al Bucurestilor
Nu doar spectacolul prezentat pe noua scena a Teatrului de Opereta si Musical Ion Dacian a constituit o surpriza placuta pentru spectatori, ci si modul in care a fost amenajat interiorul noului teatru. Cu un stil arhitectural total diferit fata de teatrele de stat din Romania, interioarele noii cladiri beneficiaza de un design ultramodern in care accentele vintage-sic se imbina cu cele urbane. Ideea de spatiu destinat spectacolelor muzicale este punctata si din punct de vedere vizual cu ajutorul unor inedite elemente de decor, printre care si un candelabru imens realizat din instrumente muzicale. Design-ul foaierului a fost inspirat din teatru si muzica, fiind creat de Cristian Corvin. Arhitectul cladirii este Eliodor Popa.
Teatrul de Opereta este a treia sala ca dimensiune din Bucuresti, dar si ca performanta a scenei, a dotarilor tehnice, acusticii. Scena are 14 metri deschidere, 20 de metri adancime, doua turnete electrice si este dotata cu toate echipamentele moderne destinate realizarii unor productii muzicale de o complexitate foarte ridicata precum este si musicalul Fantoma de la Opera. Sala de spectacole, cu o capacitate de 550 de locuri care asigura o vizibilitate excelenta, dar si scena generoasa sunt atu-urile pentru care spectatorii pasionati de artele spectacolului muzical vor alege de-acum opereta si musicalul.
Noua sala de spectacole a Teatrului de Opereta si Musical Ion Dacian a fost realizata cu bani primiti de la Ministerul Culturii, valoarea totala a investitiei fiind de peste 8.500.000 de euro. Ionut Vulpescu, ministrul Culturii, a declarat cu ocazia inaugurarii salii Teatrului de Opereta si Musical Ion Dacian ca, acest proiect, dus pana la capat intr-o tara renumita, mai degraba, pentru ca, prea adesea, isi lasa balta interesele, inseamna, de fapt, un drum care abia acum incepe. (…) Caci acum incepe cealalta jumatate a istoriei acestui teatru de prestigiu si de traditie. Imprejurarile, nefaste si favorabile deopotriva, i-au dat Operetei, pe langa dificultatile din deceniile de dupa pierderea sediului istoric, si sansa unui nou inceput. Sansa unei a doua tinereti…
Si putina istorie…
Cu un sediu demolat in 1986, de regimul Ceausescu (situat pe Splaiul Unirii, el a ramas si acum in memeoria bucurestenilor), Teatrul de Opereta a fost inaugurat pe 7 noiembrie 1950, sub denumirea de Teatrul de Stat de Opereta. De la sfarsitul anilor ’80 a functionat fara intrerupere, pana in anul 2005, in cladirea Teatrului National Bucuresti. Din cauza incendiului care a afectat grav, la un moment dat, cladirea Nationalului bucurestean, spectacolele s-au desfasurat timp de doi ani in sala Ministerului Afacerilor Interne. Ulterior a revenit in actuala Sala Studio (fosta Sala Mica) a TNB, unde si-a desfasurat activitatea pana in anul 2011, cand cladirea a intrat in reparatii capitale. Ramas fara sala de spectacole, Teatrul de Opereta Ion Dacian a desfasurat pana de curand ample turnee nationale si internationale.
O seara de neuitat
Regizat de Stephen Barlow (Australia) care a dovedit o abordare originala, musicalul Fantoma de la Opera este rodul muncii sustinute a unei echipe de creatie din care fac parte peste 250 de romani si straini.
Decorurile si costumele impresionante, dar si calitatea actului artistic i-au fascinat pe cei aproape 600 de spectatori prezenti in sala la Premiera. Cu Adrian Nour, Irina Baiant si Florin Ristei in rolurile principale, cu actori, vedete pop si solisti de opera romani, acest spectacol de mare succes, cap de afis al noii Operete, justifica pe deplin faptul ca se va juca multa vreme cu casa inchisa, biletele pentru primele opt reprezentatii fiind vandute in numai cateva ore!
A fost un succes comentat si anticipat la conferinta de presa de catre Razvan Ioan Dinca, directorul general al Operei Nationale Bucuresti si de regizorul Stephen Barlow. Care au tinut sa sublinieze si faptul ca au obtinut acordarea drepturilor de productie pentru un spectacol diferit de celelalte adaptari ale versiunii originale, de catre The Really Useful Group Theatre Company Ltd., compania detinatoare a drepturilor de autor, cu sediul in Londra.
Intr-o epoca precum cea pe care o traim, a construi un teatru inseamna un simbol, o reafirmare a unei identitati, o dorinta si, odata dusa la indeplinire, un ideal atins – a spus Razvan Ioan Dinca inainte de inceperea spectacolului Fantoma de la Opera. Nu inauguram o cladire, nu acesta este mesajul pe care vreau sa-l transmit, ci inauguram un anume fel de fenomen teatral, asa cum il credem noi, cei care conducem destinele, temporar, ale acestui edificiu care s-a nascut ca un gest de recuperare istorica.
Teatrul de Opereta si Musical Ion Dacian este situat pe bulevardul Octavian Goga nr. 1, langa Bibilioteca Nationala a Romaniei.
Realizator: Oana Georgescu
Editor: Stanislav Pescu
Foto: Sebastian Oros