Lansarea albumului Teodor Botis

Lansarea albumului de arta Teodor Botis a fost un eveniment cu totul special, desfasurat pe 10 iulie 2014 in Galeria Senso din Bucuresti. Prietenii artistului clujean, critici de arta si colectionari s-au bucurat impreuna de acest minunat album de arta, care cuprinde intreaga viata a artistului Teodor Botis.

Lansarea albumului de arta Teodor Botis la Galeria Senso

In deschiderea evenimentului au vorbit criticii de arta Mircea Deac si Virgil Mocanu, si scriitorul si colectionarul de arta Radu Georgescu. Artistul Teodor Botis a povestit cum s-a ocupat personal de realizarea albumului, selectand fotografiile cu picturi si textele critice.
Asa cum a marturisit si criticul de arta Virgil Mocanu, lansarea albumului este un moment special, este tristetea despartirii de o expozitie de o calitate intr-adevar remarcabila si in acelasi timp este o bucurie de a ne inzestra biblioteca, mintea si sufletul cu un album.
Unul dintre marii prieteni ai artistului Teodor Botis, poetul Nichita Stanescu scria in 1983: Dupa secunda de stranie intrare in pictura lui Teodor Botis si de intrare intr-un univers cu un alt punct de fuga, fenomenul de surpriza incepe sa se distileze in spatiile colorate, propunand un dramatism liric si in acelasi timp asumandu-si o epica de tip romantic, ridicand miscarea sentimentelor concrete la granita ideilor abstracte. Tablourile lui ma tulbura si ma incinta si ori de cate ori i le vad sau i le revad, nu ma satur sa le privesc.

Viata artistului clujean Teodor Botis intr-un album

Impresionantul album de arta Teodor Botis este editat prin Programul Catena pentru Arta la Editura Alicat. In paginile acestui album sunt prezentate lucrari reprezentative din creatia artistica a maestrului Teodor Botis, Conferentiar Universitar Academia de Arte Vizuale si Design, Cluj Napoca, insemnari ale unor reputati critici de arta, mentionari ale unor exegeti in domeniul artei si culturii, alaturi de imagini ce surprind evenimente speciale din viata unuia dintre cei mai importanti artisti plastici clujeni contemporani.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras
Foto: Sebastian Oros