Viata e vis – Teatrul National Timisoara

Prezent in FNT 2012 in sectiunea De toate pentru toti, spectacolul Viata e vis realizat de regizorul Mihai Maniutiu dupa textul lui Calderon de la Barca, aduce din nou in prim plan un actor foarte “vazut” in acest festival, Marian Ralea.

Viata e vis (1635) este una dintre marile povesti ale lumii, o metafora despre perpetua iluzie care este viata. O piesa-parabola despre destin si liber-arbitru, despre aparenta si esenta, despre evaziune si realitate. Regele Basilio viseaza ca fiul sau, Segismundo (Marian Ralea), va fi un monstru. Ca sa preintampine implinirea profetiei, il izoleaza.

Baiatul creste singur, ca un animal, plin de ura si de resentimente – si devine, intr-adevar, monstrul din cosmar. Savant nebun, regele Basilio face un experiment: isi aduce fiul narcotizat la palat, iar cand acesta se trezeste, il instiinteaza ca toata viata lui de pana atunci a fost un vis, ca nu a fost adevarata. Fiul uraste si ucide, insa invata ceva nou: iubirea. Prin succesive initieri, Segismundo afla ca totul este o iluzie si ca omul isi poate alege visul pe care vrea sa-l traiasca.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator, Ema Nicola.