Tarul Ivan isi schimba meseria – Teatrul Metropolis

Piesa Tarul Ivan isi schimba meseria de Mihail Bulgakov, se joaca in premiera la Teatrul Metropolis, in regia lui Gelu Colceag. In rolul tarului Ivan, alias administratorul Ivan Vasilievici, pot fi vazuti, alternativ, actorii Mircea Rusu si Doru Ana.

Mihail Bulgakov scria piesa Tarul Ivan isi schimba meseria ca o satira la regimul stalinist, iar spectacolul lui Gelu Colceag, de la Teatrul Metropolis din Bucuresti, pastreaza acest ton, creand o comedie ironica la adresa puterii si a jocurilor ei.

Spectacolul este construit pe diferentele dintre Rusia lui Ivan cel Groaznic si cea a lui Stalin. Avem, pe de o parte, Moscova anilor ’20 – ’30 a inginerului Timofeev care mestereste de zor la o masina a timpului cam subreda si „urata si, pe de alta parte, Rusia secolului al XVI-lea portretizata de viata de la curtea lui Ivan cel Groaznic.

Atunci cand cele doua lumi se intalnesc, gratie inventiei lui Timofeev, apar elementele comice datorate, in principal, diferentelor de gandire dintre cele doua perioade. Tarul Ivan crede ca a ajuns in Iad, iar administratorul de bloc, Ivan Vasilievici, vrea sa puna stampila administratiei pe scrisoarea pe care o semneaza in numele tarului.

Pe aceeasi dualitate prezent – trecut este folosit si spatiul. Ioana Pashca realizeaza costumele si decorurile spectacolului, folosindu-se foarte bine de scena rotativa care creeaza trei spatii diferite.

Din distributia spectacolului fac parte: Mircea RUSU/Doru ANA, Radu GABRIEL/Vlad CORBEANU, Marius GALEA, Mariana DANESCU, Diana CAVALIOTTI, Vlad LOGIGAN, Gabriel COSTIN, Sergiu FLESNER/Silviu DEBU, Ana Maria BERCU/Ana COVALCIUC, Eduard CARLAN, Gigi IORDACHE, Mihai PERSA, Alexandru GRADINARU, Marius DRAGUS, Emilian MARNEA, Laurentiu DRAGAN, Lucian IONESCU, Ionut EFTIMICIUC, Vlad BARZANU/ Victor TAPEANU, Cristina IONITA, Bianca POPESCU, Andreea SOVAN, Mihaela VELICU/Irina STEFAN.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator Ema Nicola.