Ana a Romaniei, printesa, voluntar pe front, regina!

Anne Antoinette Francoise Charlotte Zita Marquerite, ulterior Regina Ana a Romaniei, s-a nascut pe 18 septembrie 1923, la Paris, ca fiica a printului Rene de Bourbon-Parma si a printesei Margaret a Danemarcei, nepoata regelui Christian al IX-lea. Regina Ana spunea despre sine: "Sunt o femeie normala, care a avut bucuria, fericirea de a se casatori cu un om extraordinar, regele Mihai de Romania." In tinerete a fost nevoita sa isi insoteasta familia exilata in Spania, Portugalia, apoi in Statele Unite, si a fost voluntar in armata franceza la varsta de 20 de ani in al doilea razboi mondial. Impreuna cu Regele Mihai, au fosrmat cel mai longeviv cuplu regal din istoiria Romaniei.

Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei a incetat din viata pe 1 august 2016, la Spitalul din Morges, in Elvetia.Conform cu traditia Funeraliilor Regale din tara noastra, corpul neinsufletit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi pentru o zi in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Inmormantarea va avea loc la Curtea de Arges, in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala. Ultimele Funeralii Regale din tara noastra au avut loc la 24 iulie 1938, cand Regina Maria a fost condusa pe ultimul drum.

La dorinta Majestatii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta traditia inaintaselor Majestatii Sale. Familia Regala anunta mare doliu pentru primele 7 zile de la inmormantare si doliu timp de 40 de zile.