RAPSODIE-N ROZ

Oscar este un baietel de zece ani care sufera de o boala incurabila. In apropierea mortii, la indemnul bunei sale prietene, Tanti Roz, Oscar incepe sa vada viata cu alti ochi.

Incepe sa iubeasca si sa-si marturiseasca iubirea. Fata de Tanti Roz, fata de parintii lui, fata de fetita cu care vrea sa se casatoreasca, fata de viata si in cele din urma fata de Dumnezeu, chiar daca pe parcurs il mai si uraste. Ca sa-l ajute sa scape de gandurile care-l framanta, Tanti Roz il indeamna sa-i scrie in fiecare zi lui Dumnezeu si sa-i povesteasca ce simte. Un exercitiu miraculos care il ajuta pe Oscar sa treaca prin toate experientele umane. In cei o suta de ani traiti in doar zece zile, Oscar se indragosteste, se casatoreste, trece prin greutatile vietii de cuplu, prin criza de la mijlocul vietii, sufera, se razvrateste, iarta, imbatraneste… Dar inainte sa moara, la cei 110 ani imaginari ai sai, Oscar intelege cat de pretioasa este viata, este recunoscator pentru fiecare clipa traita, pentru cerul albastru, cantecul pasarilor, pentru neaua care cade pe pamant. Intelege si este recunoscator pentru ce a trait cat a trait si pentru cat a iubit. Si mai intelege ca povestea sa este povestea fiecarui om care s-a trezit intr-o buna zi la viata…chiar cand moartea ii batea la usa.

Un exercitiu extraordinar pe care il putem face cu totii chiar acum…Sa nu asteptam sa ne bata sfarsitul la usa ca sa gustam din frumusetea nesfarsita a lumii, sa fim recunoscatori pentru un apus violet sau pentru o imbratisare oricat de timida. Sa ne amintim in fiecare clipa ca inca suntem aici, in viata si, asa cum ne sfatuieste micutul Oscar, sa facem ceva ca s-o meritam… pe minunata Viata!

Sa ne amintim sa multumim si teatrului si celor care-i dau viata. Nu doar azi de Ziua Teatrului, ci de fiecare data cand, intr-o sala de spectacol, povestea unui personaj, interpretata intr-un anumit fel de un actor, ne emotioneaza sau ne transforma miraculos… printr-un cuvant, o miscare, o privire…

Piesa Rapsodie in roz face parte din programul lansat la Nottara Actor si regizor. O montare foarte interesanta, cu muzica live, cu o Tanti Roz (Andreea Macelaru Sofron) …diafana in roz si cu un baietel Oscar, minunat interpretat de Alexandru Repan. Un Alexandru Repan care, precum micutul Oscar, a trecut in viata sa prin toate experientele de care vorbeste pe scena, experiente a caror amintire il emotioneaza, emotie pe care ne-o transmite simplu si omeneste, asa cum un om actor care le-a vazut si le-a trait pe toate poate s-o faca.

Acest material va este oferit prin programul Catena pentru Arta.

Realizatori
Oana Georgescu
Mihaela Moldoveanu