Premiera filmului “Medalia de onoare”

Unul dintre cele mai asteptate si mai premiate filme - „Medalia de onoare“ (regia Calin Peter Netzer, cu Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Ion Lucian, Ion Iliescu, Camelia Zorlescu si Mimi Branescu in rolurile principale), a fost lansat simultan in Bucuresti si in toate cinematografele din tara.

Dupa ce a avut premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Salonic, comedia neagra a lui Calin Peter Netzer a fost distins cu Premiul Publicului, cu Mentiune Speciala pentru Victor Rebengiuc si cu Premiul special pentru scenariu la Festivalul de Film de la Torino si cu Premiul pentru Cea mai Buna Regie la Festivalul International de Film Arras. A fost laureat al Festivalului de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander“, Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competitia Internationala), al Festivalului International de Film de la Miami (Mentiunea speciala a Juriului si Premiul Cineuropa), al Festivalului International de Film Transilvania (Cea mai buna Regie si Cel mai bun Actor in rol principal) si al Festivalului de Film de la Zagreb (Mentiune Speciala a Juriului pentru „un amestec – simplu, in aparenta – de politica, tragism si umor, cu o urma de caldura si umanitate”).

Pe scurt, la 75 de ani, Ion (interpretat de Victor Rebengiuc) indura tacerea grea a sotiei si indiferenta fiului sau, in prezent stabilit in Canada, care inca ii poarta pica pentru ca l-a denuntat la securitate ca sa nu poata pleca din Romania. Intr-o buna zi, Ion are surpriza sa primeasca o medalie de onoare din partea Ministerului Apararii Nationale. Sa fi savarsit oare fapte eroice in cel de-al doilea razboi mondial?! Nu isi poate aminti foarte clar, dar aceasta medalie ii ofera sansa nesperata de a recastiga respectul familiei sale. Si se va stradui din toate puterile, indurand supliciul pana la capat.

“Medalia de Onoare” este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului german de origine romana nascut la Petrosani, in 1975. Acesta a mai realizat lungmetrajul “Maria”, in 2003, film selectionat in peste 40 de festivaluri de film din toata lumea si pentru care a primit Premiul Special al juriului si o mentiune speciala a Juriului pentru tineret la Festivalul de la Locarno, trei distinctii la Cottbus Film Festival of Young East European Cinema, din Germania, precum si nominalizari la Marele Premiu la Festivalurile de la Bratislava si Sofia.

Oana Georgescu