Eugenia Pop – Habitat cu Semne

Expozitia Eugenia Pop – Habitat cu semne este deschisa la Ghetarie, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti Mogosoaia pana pe 4 mai 2015. Expozitia este o retrospectiva organizata in memoria artistei si reuneste lucrari de ceramica realizate de artista incepand cu anii ’80 pana in 2000.

Expozitie In memoriam Eugenia Pop

Mitologii universale si personale sunt reprezentate in compozitiile rondbos si in basoreliefurile din portelan sau teracota. Eugenia Pop ilustra Cosmogonii, configura Arhetipuri, contura personaje – Om-pom, sau aborda diverse teme simbolice asemeni Muzicii vietii in spirala, Hranei, Calatoriei. Lucrarile ei se revendica unui eclectism cultural intesat cu povesti – broasca magica, bufo bufo, din arealul Evului Mediu european; sarpele de lumina, ouroboros, din mitologia indoeuropeana si azteca; legendarul balaur mioritic, Solomat; Areopagul din mitologia greaca sau minoicul labirint. … Un modelaj spontan al formei apropie lucrarile Eugeniei Pop de ludicitatea desenului unor Paul Klee, Joan Miro sau Jean Dubuffet – artistii copii, cum ea insasi ii denumea. Figurine expresiv-sincretice sunt accentuate pe alocuri cu linii cromatice indraznete. Ritmuri geometrice, vegetale, animaliere, antropomorfe decoreaza suprafata materialului ceramic. (Raluca Baloiu, curatorul expozitiei)

Despre ceramista Eugenia Pop (1945 – 2012)

Eugenia Pop (nascuta in 1945 la Cugir, trecuta la cele vesnice in 2012) a absolvit in 1971 cursurile sectiei de ceramica, Institutul de Arte Vizuale Ion Andreescu, Cluj Napoca. De-a lungul timpului a obtinut diferite distinctii: Premiul I la Bienala Internationala de Ceramica Artistica, Aveiro, Portugalia; Mentiune la Mino, Japonia; premiul pentru arta decorativa la Salonul National de Arta si Medalia Meritul Cultural gradul II. Lucrarile ei se afla in colectii de stat si particulare din Romania, Franta, Germania, Portugalia, SUA si Japonia.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras