Pat Metheny – Interviu

Pat Metheny, considerat cel mai valoros chitarist al lumii, a sustinut, pentru prima oara in Romania, un concert la Sala Palatului. Alaturi de el au cantat basistul Larry Grenadier si tobosarul Bill Stewart, adica Pat Metheny Trio.

Concertul inseamna evenimentul numarul unu din calendarul jazzistic de la noi nu doar pentru stagiunea 2011, caci e putin probabil sa fie egalat prea curand. Cei trei ne-au delectat cu un album unic in istoria jazzului, album intitulat Orchestrion, in care toate instrumentele au fost programate si controlate MIDI de Metheny.

Organizat de Fundatia Culturala Jazz Banat, spectacolul poate fi considerat evenimentul major al anului, data fiind valoarea si notorietatea acestui mare artist, venit pentru prima data in Romania. „Orchestrionics este un termen pe care il folosesc pentru a descrie o metoda de a dezvolta muzica folosind instrumente acustice si electrice ce sunt controlate prin metode variate folosind bobina electronica si comprimarea aerului”, a explicat Metheny.

Pat Metheny a fost nominalizat de 33 de ori la bine cunoscutele premii Grammy si a castigat Premiul Grammy de 18 ori, la diverse sectiuni.