Muzica Nordului la Garana 2013

Arild Andersen (Norvegia, GB), John Surman - Valhalla (GB, Norvegia), Magnum Ostrom (Suedia), nume mari ale scenei muzicale, au fost prezenti la Festivalul Garana 2013 pentru a compensa nevoia publicului de muzica de calitate.

Arild Andersen Trio a fost primul grup care a ridicat publicul de la Garana in picioare. Arild Andersen Trio, care revine pentru a treia oara in Romania.Contrabasistul Arild Andersen considera acest trio trupa sa ideala, datorita felului firesc in care cei trei se completeaza. Foarte multe aplauze pentru saxofonistul scotian Tommy Smith si pentru bateristul Paolo Vinaccia, care au cantata alaturi de Arild Andersen, cunoscut pentru colaborarile cu alti celebri muzicieni cum ar fi Bill Frisell, Stan Getz, Paul Bley, Nana Vasconcelos, John Scofield, Pat Matheney. Cu acest trio Arild Andersen canta din 2007.

John Surman a fost prezent pentru prima oara pe scena de la Garana, intr-o formula surprinzatoare, insotit fiind de trei muzicieni norvegieni, cu care a colaborat separat la alte proiecte. Proiectul care-i aduce pe pianistul Erlend Slettenvold, pe bassistul Terje Gewelt si pe tobarul Tom Olstad alaturi de saxofonistul John Surman se numeste Valhalla si este o premiera mondiala. Cu o muzica puternic ancorata in spatiul jazz – cu influente folclorice locale – norvegian.

Vrajitorul tobelor, Magnus Ostrom, vine din Suedia. Ostrom este o figura de prim plan a jazzului scandinav. Magnus Ostrom a revenit in Romania acum ca lider de trupa, dupa ce Esbjörn Svensson Trio (cu care concertase in 2006 la Timisoara) s-a destramat in urma mortii lui Svensson. Ostrom si ai sai au concluzionat plenar Garana Jazz Fest, atat cu compozitii vechi, cat si cu avanpremiera exclusiva a unor piese din noul album, cu un sound variat in teme si tempo, de la balade la rock progresiv energic.

Acest material va este oferit de Catena.
Realizator : Ema Nicola