Miroslav Vitous – interviu

Basistul ceh Miroslav Vitous, este, alaturi de Wayne Shorter si Joe Zawinul unul dintre fondatorii celebrului grup Weather Report, infiintat in 1970.

A inregistrat albume extraordinare la ECM, printre care First Meeting – 1980, primul din seria de trei cu un quartet unde la saxofon este John Surman, la tobe Jon Christensen, iar la pian ori Kenny Kirkland, ori John Taylor. In anii 80 a creat ceea ce au devenit standardele de facto in sectiunile orchestrale. Acestea se pot auzi si pe albumele recente, precum Universal Syncopation II, in 2007, si Remembering Weather Report, in 2009.

Fostul campion olimpic la inot a transferat disciplina si rigoarea necesare performantelor atletice, in determinarea cu care a facut muzica; a admis similaritatile dintre sport si muzica, de exemplu cand ajungi la o limita si ai taria interioara sa continui in ciuda dificultatilor si a disconfortului. Orientat in mod natural catre performanta, a colaborat cu muzicieni de prim rang, cum ar fi Bob Brookmeyer, Chick Corea, Miles Davis, Art Farmer, Stan Getz, Charlie Mariano, and Herbie Mann.