Marius Giura – interviu

Marius Giura este organizatorul ultimelor 13 editii, din 15, ale Festivalului International de Jazz de la Garana, a carui notorietate a depasit deja granitele tarii.

In liceu era pasionat de rock, a inceput sa colectioneze discuri, apoi a descoperit fascinate, jazz-rockul acelor ani . In vremea aceea, in Timisoara exista un club de jazz condus de Ioan Bacalete, in care cantau muzicieni de frunte ai jazzului romanesc: Bebe Jivanescu, Puiu Lazaru, Paul Weiner, Tony Kuhn, Puba Hromadka, Eugen Gondi, Misi Farcas, Liviu Butoi, Kamocsa Bela, Johnny Bota si multi altii. Exista deci o efervescenta activitate concertistica…

Printre acesti muzicieni s-au aflat si initiatorii Festivalului de la Garana, care s-a nascut in curtea hanului “La Rascruce”. Gigi Taus si Liviu Butoi au initiat un festival de jazz, la care au contribuit Paul Weiner si Puba Hromadka. Inaintea celei de-a treia editii, Liviu Butoi i-a solicitat sprijinul lui Marius Giura pentru organizarea si promovarea evenimentului. A colaborat cu Liviu si la editia urmatoare, dupa care a ramas sa organizeze singur festivalul. Pasul important spre afirmarea festivalului se numeste Eberhard Weber, care a fost primul mare muzician care a performat la Garana. Numele mari care au urmat, sunt deja istorie, o istorie in spatele careia se afla un efort indarjit al unui producator de festival care a sustinut ritmul alaturi de intreaga sa familie. Cei trei copii, acum tineri adulti, au crescut cu aceste festivaluri care le-au fost si o buna lectie de viata.