Marijana si Relu Bitulescu – Loc geometric

Expozitia de tapiserie, colaj textil, instalatie si pictura obiect - "Loc geometric" reuneste lucrarile artistilor contemporani Marijana si Relu Bitulescu. In Cuhnia Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia, in locul care altadata adapostea vatra, acum se ridica in vazduh instalatia textila a artistei Marijana Bitulescu, formata din numeroase marame pe care sunt cusute siluete umane. Diferite figuri si cupluri ancestrale gasim si in lucrarile artistului Relu Bitulescu, lucrari care se desfasoara pe peretii de caramida a Cuhniei. Expozitia "Loc geometric" semnata de artistii Marijana si Relu Bitulescu este deschisa la Galeria Cuhnie de la Palatul Brancovenesc Mogosoaia in perioada 14 iulie – 3 august 2018.

"De cele mai multe ori timpul se opreste in loc langa vatra, acolo unde cenusa arde cu raul si binele creste impreuna cu coaja painii coapte. Nu credem, deci, ca poate fi loc mai bun pentru a construi o instalatie despre “loc” decat in apropiera vetrei, in patratul de caramida de culoarea teracotei al Cuhniei Palatului Mogosoaia.
Expozitia pe care o propunem descompune sensurile spatiului, transformandu-l in loc. Tehnici mixte ce imbina pictura, pictura obiect si tapiseria, instalatia si colajul textil propun lectura unui “loc geometric” ca punct de intalnire al omului cu spatiul, circumscriind unei lumi frematatoare de texturi si culoare un sens geometric abstract. In centrul spatiului se afla omul. Locul geometric inscrie cercul vetrei in planul patrat al cuhniei, pentru a aduce in centrul sau, asa cum facuse candva Leonardo, omului vitruvian.
“Locul geometric” este deci, in egala masura o instalatie, dar si o meditatie asupra raportului pe care il mai avem cu pamantul, cu aerul si cu cerul, despre cat de departe suntem de timp, despre ce ne aproprie sau ne desparte de orizonturi." (Alexandra Craciun, curatorul expozitiei)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras