Leonida Gem Session, un spectacol de Tompa Gabor

Cea de-a 23-a editie a Festivalului National de Teatru (FNT) a programat la Sala ”Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra spectacolul “Leonida Gem Session”, adaptare după Caragiale in cadere libera, in regia lui Tompa Gabor. Productia Teatrului Maghiar de Stat din Cluj a fost prezentata in cadrul sectiunii „Caragiale, inevitabilul”.

„Ne-am pus problema «actualitatii» lui Caragiale: care ar fi acele fenomene sociale de care s-ar lega acum cu acea privire incomoda, as zice. Daca citindu-l pe Caragiale te simţi bine si razi copios, atunci cu siguranta ca ai parte de o lectura ratata. Dacă ai noroc, te recunosti in teatrul lui. Noi am cautat acest noroc, si ne-am gandit la acel Caragiale care a fost interzis in anii optzeci, si care, revenind acum printre noi, constata cu stupoare ca nu putem vorbi liber despre anumite mosteniri de care insa suntem legaţi in mod existential cu totii.

Folosind unele materiale ale fostei securitat si ale informatorilor, am creat o supradramaturgie prin care actualitatea farsei Conul Leonida fata cu reactiunea este izbitoare: avem o revolutie, cea din 1989, de care insa ne este teama si nu o ducem pana la capat. In varianta noastra scenica pe langă textul integral caragialian jucam si denuntarea spectacolului pe care il vede spectatorul” – spunea dramaturgul András Visky despre “Leonida Gem Session”. Scenografia este semnata de Carmencita Brojboiu, dramaturgia de András Visky, muzica spectacolului este compusa de Vasile Şirli, iar miscarea scenica ii apartine lui Ferenc Sinkó.

Sensoarte.RO este Partener Media al Festivalului National de Teatru 2013

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu