Interviu cu violonistul Vlad Stanculeasa

Noua stea a violonisticii romanesti, Vlad Stanculeasa canta alaturi de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, pe 19 si 20 aprilie, Concertul pentru vioara si orchestra de Antonin Dvorak. Concertul are loc la Sala Mare a Ateneului.

Vlad Stanculeasa s-a nascut la Craiova, in 1984. Primele lectii de muzica le ia cu sora sa, pianista Yvona Hristescu. A urmat cursurile Liceului de Arta „Marin Sorescu“, la clasa Stefan Dumitru. A facut studii cu Mihaela Tomescu si Ladislau Csendes, Liviu Prunariu, Stefan Gheorghiu etc.

A obtinut in decursul anilor de scoala si de Conservator – Academia Nationala de Muzica din Bucuresti si Academia de Muzica „Yehudi Menuhin“ din Gstaad, Elvetia – peste 25 de premii la diverse concursuri nationale si internationale. Un premiu al II-lea la Concursul „Renate Molinari“ si un Premiu Special la Concursul International „George Enescu“ din 2007 il consacra si il impun.
A sustinut numeroase concerte in tara, dar si in Elvetia, Olanda, Portugalia etc. A facut studii de masterat la Conservatorul din Lausanne, clasa maestrului Pierre Amoyal, un alt prieten al vietii muzicale romanesti.

A participat la masterclass-uri sustinute de binecunoscuti violonisti si profesori, cum ar fi Ana Chumachenco, Thomas Brandis, Valery Gradov, Anatoli Resnikovsky, Eugen Sarbu, Petru Munteanu, Saschko Gavrilov, Stefan Gheorghiu, Nobuko Imai, Franz Helmerson, Bogdan Zvoristeanu, Hanna Kotkova, Philippe Graffin, Andrew Manze si Hermann Krebbers.

A cantat pe scene célèbre cum ar fi Victoria Hall din Geneva, Casino in Berna, si a fost invitat sa cante in cunoscute festivaluri, cum ar fi “Menuhin Festival” (Gstaad), “Festivalul Estoril face” si “Musica Oceanica (Portugalia), “Carl Orff” Alberobello (Italia), “Speyer Muzikfestival”(Germania), Festivalul “George Enescu” (Romania).

Actualmente este concertmaestru al Orchestrei simfonice din Göteborg.
Vlad Stanculeasa canta pe o vioara Sanctus Serafin din 1739, care a apartinut lui George Enescu. Marele artist roman i-a dat vioara, cu putin timp inainte sa moara, elevului sau cel mai stralucit, violonistul Yehudi Menuhin.