Catalin Nastasoiu – Ronativ 3 Gratii

Trecand din mediul virtual in spatiul expozitional, proiectul RONATIV al artistului vizual Catalin Nastasoiu este prezentat publicului la Galeria Galateca pana pe 3 mai 2014.

Nascut la Buzau si stabilit din 2001 la New York, artistul Catalin Nastasoiu ne provoaca la o conversatie identitara in mijlocul expozitiei RONATIV 3 Gratii. Pornind de la aprecierea pe care artistul o are pentru femeia spatiului romanesc, s-au nascut cele 3 Gratii – 3 forme zvelte din portelan alb, avand ca unitate conturul geometrizat al hartii Romaniei. Femeia este cea care da nastere lucrurilor, cum marturiseste artistul Catalin Nastasoiu, ea este coloana.

Multiplicate si asezate in cercuri concentrice, formele sculpturale combina cele mai noi tehnici de fabricatie digitala cu cele de manufactura traditionala. Initial albe, pure, imaculate, obiectele de portelan sunt declinate apoi in alte 3 culori dezvaluind Romania de aur, Romania alb/negru si Romania de platina – la care visam cu totii, cum spune artistul.

Catalin Nastasoiu este absolvent al Universitatii de Arte Bucuresti, sectia Ceramica. Proiectul de Diploma – Vaca Interactiva – a devenit simbolul Laptariei lui Enache, primul avanpost al tinerilor artisti si intelectuali din Romania postdecembrista. In 2000 initiaza Atelierele Cucuteni, piesele sale ajungand in toate colturile lumii, din Noua Zeelanda pana in Statele Unite, din Norvegia pana in Africa de Sud.

Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras