Interviu cu actrita Oana Pellea

In cadrul FNT 2012, spectacolul Vocea umana se joaca vineri, 2 noiembrie si sambata, 3 noiembrie, la Teatrul Metropolis. Durata spectacolului este de 1h, fara pauza.

Oana Pellea este o actrita internationala care traieste in Romania. A
studiat actoria la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica
(actualul UNATC), la clasa profesoarei si regizoarei Sanda Manu.

In perioada 1984–1987 a fost actrita la Teatrul din Piatra Neamt. A jucat la Teatrul Bulandra din 1987 pana in 1999 si a participat la numeroase turnee din America de Nord, America de Sud, Japonia si Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber-profesionista. Performantele sale notabile au inclus, printre altele, rolul Masei din Trei surori a lui Cehov, al lui Lucius din Iulius Cezar de W. Shakespeare – pentru care i-a fost acordat Premiul criticii internationale de teatru pentru cea mai buna actrita.

Alte roluri importante in teatru: Julieta din Mefisto a lui Klaus Mann, Catarina din productia lui Mihai Maniutiu, Imblanzirea Scorpiei dupa Shakespeare si Drussila din Caligula a lui Albert Camus, Timpul din Poveste de iarna a lui Shakespeare, in regia lui Aleaxandru Darie. Oana Pellea a castigat de doua ori Premiul Uniunii Oamenilor de Teatru din Romania (UNITER) pentru cea mai buna actrita si i s-a acordat Premiul Fundatiei Culturale Romane pentru cariera internationala remarcabila.

In decembrie 2010, Academia Romana i-a acordat Oanei Pellea Premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrala si cinematografica. Pe langa acest premiu, a primit numeroase alte premii nationale si internationale, atat pentru rolurile din teatru, cat si pentru rolurile din film.

Oana Pellea a avut onoarea de a reprezenta Romania la mai multe festivaluri internationale de teatru, inclusiv la Festivalul Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul International Francofon din Franta si Festivalul Americilor din Canada. Face parte din jurii internationale de film.

Pentru cel mai recent rol al sau din spectacolul Vocea umana de la Teatrul Metropolis este nominalizata la Premiul UNITER pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal.