HOP 2013 – Maria Tanase

Maia Morgenstern, interpretand, jucand, cantand "Doda, doda..." , o binecunoscuta melodie a Mariei Tanase. E greu sa-ti dai seama ce face. E teatru sau muzica? Un lucru e sigur. E spectaculos!

HOP Costinesti 2013, sub bagheta lui Radu Afrim, o editie inedita. De colectie, am putea spune, sub semnul centenarului Maria Tanase. Omagiu unei voci legendare, unei femei care a dus viersul romanesc in lumea larga, care a cantat, a haulit, a doinit, folosindu-se de o voce cum natia romaneasca nu mai cunoscuse pana la ea.

O femeie cu un chip de o frumusete clasica, de actrita, cu nimic mai prejos de divele hollywoodiene din acei ani, prezenta azi in mintile si sufletele tinerilor actori care s-au incumetat sa-i reinterpreteze cantecele. Singura artista care a valorificat cantul romanesc popular autentic, au declarat organizatorii. Din dialogul intre trecut si prezent, intre actorii de azi si vocea Mariei Tanase, a rezultat un remix interesant si indraznet. O aventura muzicala. ‘Hai iu iu nu hi you you’ , este numele workshopului care a durat 4 zile, la Costinesti, sub bagheta muzicianului Vlaicu Golcea.

Impresionata de acest exercitiu, Irina Ionescu de la ICR a gandit un proiect cu rezonanta internationala. Ea intentioneaza sa duca spectacolul final, desigur cu o parte dintre participanti, la Paris, la Sala Bizantina a Palatului de Béhague (proprietate a statului roman in inima capitalei Frantei). Este nu numai o dovada de dragoste fata de o autentica artista, cat si un mijloc de a-i apropia pe tinerii actori de adevaratul folclor romanesc.

Urmariti-i pe tinerii actori, ascultati cum s-au apropiat ei de cantecele Mariei Tanase, cum sunt remixate, cum suna vocile lor, cum se misca ei pe scena. Si o sa vedeti ca s-au simtit foooooarte bine!

Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.

Realizator
Mihaela Moldoveanu
Bogdana Contras