Girafe, Premiera la Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu

Girafe, Fabula urbana #1 dupa Pau Miró


Teatrul National Radu Stanca Sibiu gazduieste doua dintre cele mai noi productii ale Sectiei Romane, in regia lui Radu Afrim. Este vorba despre Girafe, Fabula urbana #1 si Bizoni, Fabula urbana #2, spectacole construite pe texte ale autorului catalan Pau Miró, inedite insa pe scena teatrala din Romania. Echipa artistica a celor doua spectacole a fost completata in mod stralucit de scenograful Dragos Buhagiar si coregrafa Andrea Gavriliu.

Dupa succesul spectacolului Tattoo de la Sectia Germana, considerat un spectacol revolutionar pentru Nationalul sibian, regizorul Radu Afrim a continuat lucrul la Nationalul sibian, cu actorii Sectiei Romane. Rezultatul? Un alt succes rasunator cu productiile Girafe, Fabula urbana #1 si Bizoni, Fabula urbana #2 prezentate in avanpremiera la sfarsitul lui 2014 vor face parte din actuala stagiune TNRS. Remarcabil este faptul ca regizorul Radu Afrim semneaza si traducerea, dar si adaptarea textelor. Sunt convins ca si aceste doua spectacole vor fi la fel de provocatoare, pentru ca intra in aceeasi zona de cercetare, facand de asemenea legatura intre actorii teatrului si tinerii actori de la scoala de teatru pe care am fondat-o la Sibiu. Prezenta lui Radu Afrim la Sibiu in ultimele saptamani a fost benefica si pentru maturizarea spectacolului Tattoo, bucuria si independenta de joc a actorilor devenind tot mai vizibile cu fiecare reprezentatie – a spus Constantin Chiriac, directorul general.

Un pariu (castigat) cu sine si o provocare

Pentru Radu Afrim, decizia de a monta doua spectacole in acelasi timp este un pariu cu sine si o provocare. Pentru ca in Bizoni, spectacolul pe care m-am gandit sa-l montez initial, toti actorii sunt foarte tineri, mi-am dorit sa mai fac un spectacol, ca sa pot lucra si cu trupa matura a teatrului. De aceea am ales si a doua piesa, Girafe. Pe parcursul repetitiilor, am introdus tinerii actori si in a doua piesa, iar actorii consacrati ai teatrului au fost de acord sa aiba aparitii in prima, fiecare si-a construit astfel propria individualitate pe baza improvizatiei. A fost un workshop permanent, multa munca in timp foarte scurt, pentru a ajunge la performanta.

Coregrafa Andrea Gavriliu este la a doua colaborare cu TNRS, dupa spectacolul Lectia si la deja la a sasea colaborare cu Radu Afrim. Pentru aceste spectacole am incercat sa-i fac pe actori sa-si depaseasca limitele fizice, prin miscarea scenica. Am muncit foarte mult si sper ca aportul meu sa contribuie la reusita spectacolelor.

Dragos Buhagiar a imaginat un altfel de spatiu, pornind de la cele doua texte: De data aceasta nu este decor construit, este o instalatie, de fapt este o lume de obiecte, un experiment., a declarat scenograful, care a lucrat impreuna cu asistenta sa, Irina Chirila.

Girafe, Bizoni si Lei – Trilogia fabulelor urbane

Piesele Bizoni si Girafe au fost scrise in anii 2008 – 2009 si fac parte din Trilogia fabulelor urbane, alaturi de piesa Lei. Radu Afrim spune ca s-ar putea numi Trilogia masinii de spalat, pentru ca au in centru acest obiect aparent banal, dar care a revolutionat viata femeii in secolul trecut: Formulele de lucru au fost diferite. Actiunea din Bizoni se petrece in zilele noastre si este vorba despre o drama de familie. Spectacolul contine multa miscare si aici am avut o colaborare foarte buna cu Andrea Gavriliu, care prin coregrafia imaginata a dat plasticitate spatiului. Am adus actiunea din Girafe in Romania anilor 1968 – 1970, decorul si estetica jocului sunt mai realiste. Ambele sunt piese sociale, fara a fi enervante social.

Iata echipa spectacolului Girafe, Fabula urbana #1 dupa Pau Miró: Radu Afrim (regie, traducere, adaptare, univers sonor), Dragos Buhagiar (scenografie), Andreea Gavriliu (coregrafie), Sanda Anastasof (asistent regie), Irina Chirila (asistent scenografie), respectiv Marius Turdeanu, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Ioan Savu, Dana Maria Lazarescu (actori).

Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru arta.
Realizator: Oana Georgescu