Retrospectiva Horea Cucerzan

Maestrul Horea Cucerzan invita publicul bucurestean la galeria Simeza la o noua expozitie retrospectiva, care reuneste lucrari de pictura, desen si sculptura, realizate de-a lungul a 40 de ani. Expozitia este deschisa in perioada 17 - 30 iulie 2020.

"Incotro? Sublima intrebare, radicala, ziditoare, apostolica sau firava, tentaculara, insidioasa, obsesiva, zadarnica uneori, acolo unde zidul inchide inclusiv aparitia umbrei.

Creatorul autentic isi impune personalitatea puternic definita, autonoma, prin stil si reflectie adanca, in pofida angoaselor, incertitudinilor, pseudoexaltarilor, formulelor, modelelor, cerintelor sau a ingerintelor de tot felul.

Niciodata artistul complet nu va fi un executant, iar masura operei sale (raiul sau inalienabil de viata) va lumina traseul real si ireal al patimirilor, tainuind piramidele bucuriilor si strafundurile suferintelor sufletesti. Devorat de nostalgiile flamande, de focul cosmogonic sau de suprarealul zamislit ca o stema a visului neinvins, luminand obiectele viitorului neistorisit sau eternizand frica si curajul in sfinte pastorale si cupole ale smereniei, el, demiurgul, implineste si sacralizeaza opera asa cum orice fiinta isi inchina viata vietii.

Desigur ca nelinistile creatiei il vor dijmui vesnic pe artist, dar acestea sunt oxigenul si apa existentelor, focul si cerul inaltarilor sale viitoare.

Poate oare arta exprima chintesenta libertatii noastre? Poate oare ea sa ne fagaduiasca mereu o alta libertate?" (Horea Cucerzan, artist vizual)

Horea Cucerzan s-a nascut la Blaj, judetul Alba, in anul 1938. A absolvit Academia de Arte Frumoase "Ion Andreescu" din Cluj, in 1963. De atunci a deschis numeroase expozitii personale in tara dar si in strainatate, in Italia, Franta si Austria. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Bucuresti. In 1999 a beneficiat de o bursa acordata de prof. univ. Marian Papahagi la Accademia di Romania din Roma, Italia.

In anul 1997, Horea Cucerzan a initiat la Blaj cea mai importanta tabara de creatie din Romania – Tabara Internationala de Arta “Inocentiu Micu-Klein”. De atunci, aceasta tabara s-a organizat anual si au fost invitati sa participe numerosi artisti romani si straini, realizandu-se o colectie de peste 1000 de lucrari de arta contemporana. Lucrarile pot fi admirate in Muzeul de Arta Contemporana de la Blaj deschis in anul 2012. Horea Cucerzan a primit in 2008 Titlul de Cetatean de Onoare al Orasului Blaj.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras