Gianni Schicchi in viziunea lui Silviu Purcarete

Editia din acest an a Festivalului National de Teatru are o sectiune consacrata regizorului Silviu Purcarete, sectiune ce a debutat cu opera intr-un act a lui Giacomo Puccini, Gianni Schicchi.

Opera lui Giacomo Puccini ascunde o farsa impecabila. La zvonul ca raposatul Buoso Donati si-a lasat intreaga avere unei manastiri, alaiul rudelor indoliate plange mostenirea pierduta. Nepotul nutrea speranta ca va putea – cu ajutorul banilor raposatului – sa o ia de nevasta pe fiica lui Gianni Schicchi, un vestit pehlivan din provincie. Sperantele rudelor si visurile tinerilor indragostiti se spulbera. In casa mortului soseste intre timp Schicchi, care „aranjeaza” o partida profitabila pentru fiica sa.

Silviu Purcarete gaseste in Gianni Schicchi ocazia de a dezvalui o lume comica si grotesca, unde drama este impachetata in hohote de ras si de plans ce se succeda in ritm allegro. Mortul pregatit pentru priveghi isi canta singur din fluier, ignorat de ceilalti, desi toti arboreaza un doliu ostentativ si extravagant. La picioarele lui, clinchetul tacamurilor inlocuieste plansul si alina suferinta provocata de farsa mostenirii…
Impresionanta si de data aceasta trupa de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, care dovedeste din nou si din nou, un impecabil professionalism.