Familia Tot

In spectacolul „Familia Tót“, de la Centrul Cultural pentru UNESCO din Bucuresti, Victor Ioan Frunza construieste o dictatura reala intr-o lume de carton.

István Örkeny

„Familia Tót” de István Örkeny este un text mai putin cunoscut la noi, montat in anul centenarului dramaturgului maghiar Orkeny István, considerat unul dintre cei mai importanti din Ungaria, Victor Ioan Frunza alege cinci actori cu care a colaborat si la alte proiecte recente: George Costin, Adrian Nicolae, Sorin Miron, Nicoleta Hancu si Alexandru Ion. La inceput goala, scena se populeaza treptat cu obiecte si fiinte a caror fragilitate este in permanenta pusa in lumina, iar scenografia realizata de Adiana Grand surprin si potenteaza grotescul textului.

Fiinte de carton, supuse oricand pieirii, o frumoasa metafora scenografica si regizorala pentru fiintele care pier in razboiul niciodata adus in prim-plan, dar care reprezinta cea mai puternica prezenta din intregul spectacol. Multiplele straturi ale textului sunt desfacute unul cate unul, pe un fond comic ce-i permite regizorului sa se joace cu psihicul spectatorului si sa-i livreze, ca-n joaca, informatii concrete despre disperare si frica.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator Ema Nicola.