Dureri Fantoma

La Teatrul de Arta Bucuresti, in regia lui Bogdan Budes, dupa un text de Vasili Sigarev, a avut premiera spectacolul Dureri fantoma.

Fantomele ca durere

Asa cum puteti ghici si din titlu, este vorba despre acele dureri care nu dispar de tot si care ne viziteaza, ca niste fantome, cand au ele chef.
Actiunea se petrece la o periferie de oras, de lume, de umanitate. Intr-un loc infect, un depou de tramvaie, in care lipsa de sens si de sensibilitate domnesc in voie.
Personajele sunt doi barbati si o femeie, ceea ce ne duce imediat cu gandul la o poveste de iubire. Sau la o posibila iubire. Femeia, Olga, e bantuita de durerile fantome. De sotul si de copilul disparuti prea devreme din viata ei. Durerea peste care nu poate trece o face sa-si proiecteze sotul disparut in fiecare barbat pe care-l intalneste. Naivitatea, frumusetea ei si curajul cu care e dispusa sa ia totul de la capat o transforma intr-un personaj tragic. Dar are sansa de a se salva prin Dima. Tanarul paznic de la depou, care e atat de impresionat de povestea ei incat vrea s-o ajute. Asta pentru el inseamna sa-si schimbe viata cu totul. Sa-si asume riscuri. Dar e dispus s-o faca, salvandu-se astfel si pe el din superficialitatea fara speranta in care traia. Soarta insa ii e pecetluita de Gleb, betivul, pe care frica de a nu fi dat in vileag il impinge la crima. Olga si Gleb raman in viata. Dar cu ce pret? Dima iese din scena ca un erou.
Morala o gasim in puterea acceptarii. Asa cum ne arata si Dante, pentru a te salva e necesar sa treci mai intai prin focurile iadului. O spune si autorul, Vasili Sigarev, …ca sa te purifici trebuie sa treci mai intai prin noroi si abia apoi sa incerci sa-l cureti. Nu sunt insa nici filosof, nici politician. Doar narator. Atat.
Sau, cum ne indemna Isus, Cunoaste (accepta) adevarul si adevarul te va elibera!
Dureri fantoma, de Vasili Sigarev
Traducere: Marina Palii
Cu: Rares Andrici, George Constantinescu, Mihaela Popa
Regia: Bogdan Budes
Acest program va este oferit prin Programul Catena pentru Arta!
Realizator: Mihaela Moldoveanu
Redactor: Ioana Bercaru