Dialoguri despre Celibidache

Cu ocazia Festivalului “Sergiu Celibidache 100”, Fundatia Sergiu Celibidache a organizat simpozionul Dialoguri despre Celibidache, sustinut in Sala Mare a Ateneului Roman. La discutii au participat: Cristian Mandeal, Dan Grigore, Mark Mast, Rony Rogoff si Serge Ioan Celibidache. Moderator: Valentina Sandu-Dediu.

Cel care a deschis discutiile a fost pianistul Dan Grigore, care a evocat cu emotie telefonul pe care I l-a dat maestrului in zilele Revolutiei din ’89, chemandu-l sa vina in Romania. Apoi, dirijorul Mark Mast, a povestit cum, in ciuda faptului ca Orchestra Filarmonica din Munchen avea programul facut pe 5 ani, Sergiu Celibidache a facut imposibilul si a venit, pentru o saptamana, cu orchestra in Romania.Dirijorul Cristian Mandeal a vorbit despre filozofia care se ascunde in spatele muzicii lui Celibidache, care era doctor in filozofie, si despre fenomenologia muzicala, preocupare predilecta dirijorilor, care nu au contact nemijlocit cu muzica.

Violonistul Rony Rogoff, care i-a fost levev lui Sergiu Celibidache de la 13 ani, a povestit cum a inteles fenomenologia muzicala cu ajutorul maestrului.Serge Ioan Celibidache a dezvaluit cum a reconstituit impreuna cu mama sa, Ioana Celibidache, inregistrarile facute cu Sergiu Celibidache, care, se stie, era impotriva inregistrarii muzicii din concert.

Farmaciile CATENA sunt sponsor principal
al Festivalului Sergiu Celibidache 100, iar Sensoarte.RO – partener media.
Festivalul se desfasoara in perioada 3.05 – 7.07.2012 in Bucuresti.