Expozitia Dumitru Bascu – Melodia cromatica

In luna septembrie, daca vizitezi Galeria Romana, te simti ca la muzeu pentru ca Dumitru Bascu (1902-1983) a fost un artist cunoscut in perioada interbelica, iar picturile sale se regasesc si in colectia Muzeului National de Arta al Romaniei.

Expozitia "Dumitru Bascu – Melodia cromatica" este deschisa in perioada 31 august – 30 septembrie 2019 la Galeria Romana. Curatorul expozitiei este Ion Grigorescu si studiul critic este realizat de catre Ioana Vlasiu.

Artistul Dumitru Bascu fost remarcat si apreciat de cei mai importanti critici ai timpului, precum Nicolae Tonitza, Eugen Ispir, Alexandru Busuioceanu, George Oprescu si Petru Comarnescu, primind distinctii importante in epoca, precum premiul Anastase Simu, si expunand regulat in expozitii individuale si colective.
Devenind mai putin vizibil in perioada comunista, lucrarile lui prezinta astazi un nou interes pentru contributia pe care au adus-o curentelor de pictura din perioada interbelica, in cadrul carora Dumitru Bascu s-a distins ca o prezenta independenta dar in acelasi timp profund implicata in evolutia artei romanesti.
Iubitorii de muzica si de istorie vor fi interesati de legatura de familie dintre Dumitru Bascu si George Enescu (cei doi fiind frati vitregi dupa tata), o legatura cu implicatii considerabile in viata ambilor artisti.

Acest material va este oferit Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras