Cum se face – La Scena

„Cum se face…”, dupa Roberto Mazzuco, e o comedie despre cum se face un spectacol, care ridica discret „cortina”, lasand spectatorul sa arunce un ochi in culise. Premiera a avut loc acum 12 ani la Teatrul Act.

Textul italianului ofera ocazia unui tur de forta comic in spatele a ceea ce se vede de obicei pe scena. Bucurestiul este unul dintre orasele citate la moartea lui Mazzuco (alaturi de Praga si New York) drept locurile din afara Italiei unde piesele lui Mazzucco au avut succes. Spectacolul gandit de regizoarea Theo Herghelegiu i-a adus pe scena impreuna pe Andrei Aradits, Mihai Baranga si Gabriel Coveseanu. Incepand din acest an, alaturi de ei se afla actrita Aniela Petreanu.

Textul propriu-zis, nu se comupune din replici obisnuite, ci se compune din indicatiile de autor dintre paranteze (didascalii), deci actorii au interpretat replici la modul “inainteaza doi pasi si…”, “strigand, tipand, oprindu-se, priveste pe sub ochi” si asa mai departe. Spectacolul parodiaza felul in care un actor construieste o situatie scenica, urmand indicatiile regizorului.