Asta seara: Lola Blau

In regia lui Alexandru Dabija, cu o scenografie semnata de Puiu Antemir si costume de Doina Levintza, acest spectacol a avut premiera in 1993. Si de atunci se tot joaca. Rolul i-a adus actritei Maia Morgenstern Premiul UNITER pentru Cea Mai Buna Actrita, in chiar anul premierei.

One woman show cu Maia Morgenstern

Marturisesc ca am vazut spectacolul acum multi ani. Am fost coplesita si eu si ceilalti spectatori din sala. Mi se parea atunci ca nu exista un rol mai potrivit pentru aceasta fenomenala actrita. Am cautat zilele acestea pe youtube sa vad cine si cum a mai interpretat-o pe Lola Blau. Puteti sa faceti si voi acest exercitiu. Si poate o sa ajungeti la aceeasi concluzie. Nu ca e a noastra Maia, nu ca o cunoastem si ca o iubim, dar ea chiar e… Lola Blau. Atat e de convingatoare incat, daca Lola Blau ar fi avut un chip, cred ca asa ar fi aratat. Si am mai remarcat ceva …nu e ceva surprinzator, poate mai degraba ceva obisnuit pentru un actor asa talentat. Acum spectacolul imi pare si mai frumos iar Maia Morgenstern imi apare ca o forta… a naturii, ca a scenei romanesti este. Asa o energie revarsa aceasta femeie, care timp de o ora si jumatate canta si danseaza, ca te faci mic in scaun si o admiri in tacere, minunandu-te si intrebandu-te in sinea ta cum face toate astea ca si cum n-ar face, ca si cum n-ar depune nici un efort, ca si cum n-ar fi trecut atatia ani si parca n-o doare niciun oscior, ba mai mult, e mai tanara si mai plina de forta decat atunci cand ai vazut-o ultima oara.

Daca n-ati vazut inca spectacolul, dati fuga si luati-va bilet. O sa radeti, o sa va curga o lacrima poate, o sa fiti un pic nelinistiti, o sa va puneti niste intrebari, o sa retraiti poate povestea universala a omului silit de istorie sa se adapteze, sa joace cand pe unul cand pe altul, sa supravietuiasca. Oricat ar fi de greu. Pentru Maia Morgenstern pare ca nimic nu e prea greu. Georg Kreisler i-a oferit o partitura de milioane si cred ca ar fi recunoascut-o si el pe Lola Blau in interpretarea Maiei Morgenstern. Sau chiar daca nu ar fi recunoscut-o, ar fi vrut ca Lola Blau sa fi aratat asa… o forta de neoprit, cu toate durerile si cu toate lacrimile.

Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta

Realizator: Mihaela Moldoveanu
Redactor: Ioana Bercaru