Momentum 2 – Aiurart

Spatiul de arta contemporana Aiurart si Asociatia Experimental Project prezinta un nou episod al proiectului MOMENTUM ce propune variate moduri conceptuale si vizuale de abordare, in jurul temei legate de violenta si abuz asupra femeilor.

Momentum 2 a luat fiinta din dorinta de a determina introducerea unui segment tematic in randul practicilor artistice din Romania – formele de violenta si abuz asupra femeilor -, un subiect ocolit in arta contemporana autohtona din diverse ratiuni. Una dintre ele pare a fi legata de gravitatea si disconfortul pe care astfel de problematici le ridica intr-o cultura care imbina prejudecati legate de relatiile dintre genuri in care violenta devine norma cu mecanismele culturii de consum in care violenta serveste politicilor de marketing.

Pe de o parte violenta si abuzul sunt receptate ca fenomene private, iar pe de alta sunt subiecte de tip spectacol pe care publicul le consuma ca atare. Acestea sunt de fapt fenomene sociale cu implicatii morale, fizice si psihice care trebuie reglate la nivel legislativ, prin politici de stat care sa combata astfel de abateri comportamentale. Presiunile externe, cat si cele ale organizatiilor nonguvernamentale din tara au determinat ca abia in 2012 sa fie promulgata o lege impotriva violentei domestice. Insa dificultatile aparatului de implementare si limitele de mentalitate mentin fenomenul violentei asupra femeilor la cote ridicate. La nivel international una din trei femei este victima a violentei sau unei forme de abuz. Curator Olivia Nitis.

Artisti: Michele Bressan, Irina Botea, Irina Broboana, Catalin Burcea, Mario Ionescu, Flavia Lupu, Delia Popa, Marilena Preda Sanc, Valeriu Schiau, Roxana Trestioreanu, Mihai Zgondoiu. Invitata din Franta: Veronique Sapin.

Acest matterial va este oferit de Catena.
Realizator Ema Nicola.