Piesa a fost distinsa cu Marele Premiu „Molière“ pentru cel mai bun autor si cel mai bun spectacol (in 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), apoi cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (1997).
Yasmina Reza a studiat sociologia si arta dramatica. Studenta a clasei de actorie a lui Jacques Lecoq, a jucat citiva ani in diverse companii de teatru, in piese de Molière, Marivaux, Sacha Guitry (…).
In Arta ne confruntam cu o situatie insolita (achizitionarea unui tablou alb, cu dungi albe pe un fond alb) si un trio masculin – Marc, Serge, Yvan – tipuri ale intelectualului de sfirsit de secol XX, care asigura vivacitatea dialogului si stralucirea piesei. Terorismul estetic doctrinar, dar si moral, cultivarea absurdului doar de dragul uzantelor mondene, ironizarea cvasiparodica a variatelor teorii psiho-artistice isi afla, in acest spatiu dialogal, un minunat pretext de extrapolare. Piesa poate fi citita si ca o parabola a intregii societati a sfirsitului de mileniu.
Informatii preluate din prefata la editia in limba romana a pieselor Yasminei Reza scrisa de Dan C. Mihailescu
Artele spectacolului
Arta, de Yasmina Reza, la Bulandra
Yasmina Reza s-a nascut in 1959 si a scris cinci piese de teatru in zece ani, toate traduse si jucate in lumea intreaga, dar este cunoscuta in principal ca autoare a piesei Arta, pusa in scena in 1994 la Comédie des Champs Elysées (unde s-a jucat mult timp cu casa inchisa), apoi la Berlin si Londra.