Din pacate, Aleksei Gherman Senior a parasit recent aceasta lume, la varsta de 74 de ani, fara a mai termina ultimul film.Trei dintre filmele in acestuia – “Punctul de control” (1971), la „20 de zile fara razboi” (1976) si „Prietenul meu, Ivan Lapsin” (1984) au putut fi vazute si la Bucuresti. Insusi presedintele Vladimir Putin si-a exprimat regretul, iar Ministrul Culturii Vladimir Medinski a deplans aceasta “pierdere ireparabila” pentru cultura rusa.
Primul lungmetraj al lui Aleksei Gherman Jr., “Ultimul tren” (2004) a obtinut premiul “Luigi De Laurentiis” la Festivalul International de Film de la Venetia, “Amnesty International” la Festivalul International de Film de la Rotterdam, Premiul FIPRESCI si Golden Alexander la Festivalul de la Thessaloniki. Cel de-al doilea lung metraj, “Garpastum” (2005), un alt succes al tanarului regizor rus a fost nominalizat pentru Leul de Aur la Festivalul International de Film de la Venetia si a castigat Marele Premiu la Festivalul International de Film de la Sofia.
“Soldatul de hartie” (2008) care a deschis evenimentul “Aleksei Gherman – Medalion de familie” a obtinut Premiul Leul de Argint pentru Cea mai buna Regie la Festivalul International de Film de la Venetia. Atunci, la Bucuresti, tanarul regizor a prezentat si filmele regretatului Aleksei Gherman, considerat de catre critici un „guru al cinematografului rus”, o legenda vie si “cel mai important cineast rus dupa Tarkovski”.
“Cum imi imaginez acest Medalion de familie? Asa cum este! Familia mea este asa cum este ea acum si nu cred ca ar trebui sa fac ceva anume! Am avut si doi bunici scriitori, amandoi fiind autorii unor scenarii foarte cunoscute in fostul URSS” – ne-a declarat Aleksei Gherman Jr care alege mereu omul ca subiect al filmelor sale. “E interesant sa te opresti asupra omului, in epoca, in timpul lui, la relatiile si interactiunea umana, apoi la acea legatura a omului cu timpul sau”. A fost impresionat si de Bucuresti: “Pot sa spun ca mi-a produs o impresie ametitoare, apropo de eclectica aspectului sau. Ar fi foarte interesant de facut un film aici…”.
Acest material va este oferit de Catena
Realizator: Oana Georgescu