TERORISM

TERORISM
de Oleg si Vladimir Presniakov
regia Felix Alexa

O piesa cu un amplu ecou internaţional, al carei titlu isi gaseste o dramatica rezonanţa in lumea contemporana si in viaţa de zi cu zi, jucata de o distribuţie de marca, intr-o viziune regizorala incitanta, TERORISM este noua premiera care va asteapta, din 15 mai 2015, in Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucuresti.

Claudiu Bleonț, Marius Bodochi, Ileana Stana Ionescu, Adela Marculescu, Irina Movila, Andrei Finți, Mihai Calin, Tania Popa, Mihai Calota, Razvan Oprea, Florentina Țilea, Rodica Ionescu, Natalia Calin, Victor Țapeanu dau relief, in scenografia Andradei Chiriac, unor situaţii limita…

Cu „Terorism”, regizorul Felix Alexa practica un tip de teatru aflat in priza directa cu realitatea. Ideea montarii acestui text la TNB s-a nascut in zilele ulterioare atentatului de la Paris impotriva revistei „Charlie Hebdo”.
La fel ca Ilf si Petrov, Oleg si Vladimir Presniakov scriu in tandem. Semnatura sub care publica, frații Presniakov, a devenit, rapid, „marca inregistrata” a teatrului rusesc. Piesa „Terorism” le-a adus celebritatea internaționala si onoarea de a fi cei mai jucați dramaturgi rusi dupa Cehov.

Dupa premiul concursului de dramaturgie lansat de Ministerul Culturii al Federației Ruse si de Teatrul de Arta (MHAT „A.P. Cehov”), unde este imediat pusa in scena sub conducerea regizorala a lui Kirill Serebriannikov, piesa Terorism cunoaste o cariera internaţionala bogata, fiind jucata din Europa (Anglia, Germania, Suedia, Polonia, Norvegia, Spania, Irlanda) pana in Australia si America.

„O piesa cu un asemenea titlu are o rezonanța accentuata in acest moment, aprecia Michael Billington in The Guardian. Extraordinar e insa felul in care aceasta piesa scaparatoare a fraților Presniakov extinde definiția de «terorism» pentru a cuprinde aproape toata viața Rusiei moderne”.

„Piesa sugereaza ca este imposibil sa traiesti in lumea contemporana fara sa devii o potențiala arma de distrugere in masa, scria Ben Brantley in New York Times. Personajele, conectate intre ele printr-un sir de scene scurte, isi transmit, de la unul la altul, o tristețe nelinistitoare, care naste violența, ca si cum toți ar fi loviți de o gripa contagioasa.”

De ce, brusc, devenim cu toții incontrolabili?- se intreaba unul dintre personajele cheie ale acestei piese. Raspunsul il puteți afla intr-un spectacol modern, construit pe baza unor povesti de viața legate intre ele. „Terorism” – o punere in scena cu structura circulara, aidoma unei hore a terorii, in care se inlanțuie umorul sardonic, ironia, frica si absurdul existenței. O farsa apocaliptica despre esecul lumii contemporane.

„Piesa demonstreaza ca nu e neaparata nevoie de cadavre, pentru ca undeva, in adancul nostru, sa murim incet sub teroarea propriei vieți cotidiene. Avand, totusi, iluzia fericirii…” , crede Felix Alexa.
Prețuiți in Rusia pentru limbajul firesc, pentru dialogurile care par preluate „de pe strada”, pentru scriitura spirituala, sardonica, frații Presniakov examineaza, cu amaraciune si haz, viața si cultura din Rusia post-sovietica.

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani.