Servus Italia de la Cluj Napoca

…s-a intitulat evenimentul organizat sub Inaltul Patronaj al Ambasadei Italiei in Romania si dedicat Sarbatorii Zilei Nationale a Italiei (2 iunie) si gazduit de Colegiul Academic (Casa Universitarilor) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca. A fost un veritabil simpozion al artelor initiat de Fundatia Culturala si de Caritate pentru Protectia Patrimoniului Cultural National Carpatica, Academia de Muzica „Gh. Dima” si Liceul Teoretic Gh. Sincai din Cluj-Napoca.
Unul din momentele speciale a fost vernisajul expozitiei Sunet si culoare a elevilor Cercului de Creatie ArtSincai de la Liceul Teoretic Gheorghe Sincai, coordonator fiind profesoara Manuela Botis, un reputat artist plastic.
Practic, a fost o reeditare a evenimentelor culturale la care au participat tineri clujeni in anul 2015 la Expo Milano si care au fost prezentate in premiera la Cluj, lor alaturindu-li-se si cativa studenti si absolventi ai Academiei de Muzica Gh. Dima. In Pavilionul Romaniei au fost invitati atunci sa evolueze sau sa expuna si artisti clujeni, printre care s-au numarat mezzosoprana Lavinia Bocu (ea a interpretat Imnul Italiei in deschderea concertului de la Cluj), instrumentistii italieni Pietro Roffi (acordeon clasic) si Gaetano Falzarano (clarinet), Cvartetul Transilvan, artista Manuela Botis si grupul de elevi de la Liceul Teoretic Gh. Sincai.
Tot in foyerul Colegiuuil Academic a fost lansata si revista de cultura urbana Orasul (presedinte arh. Ionel Vitoc, presedintele Fundatiei Carpatica). In continuare, in suberba sala de concerte Auditorium Maximum, dupa cuvantul de salut din partea Acad.Prof.Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universitatii Babes-Bolyai a urmat concertul sustinut de studenti si Masteranzi ai Academiei de Muzica Gh. Dima: Victoria Cormos (mezzosoprana), Eusebiu Hutan (tenor), Paula Iancic (soprana), Aida Paval (soprana), Tiberius Simu (tenor). La pian au acompaniat Codruta Ghenceanu si Iulia Suciu. A rumat Ansamblul de percutie (conducerea muzicala Prof.Univ.Dr. Mircea Ardeleanu) si Duo Melos (Titus Flueras – vioara, Constantin Andrei – chitara), trio-ul Lavinia Bocu (mezzosoprana), Pietro Roffi (Italia) -acordeon clasic, Aurelian Bacan (clarinet) si corul elevilor de la Liceul Teoretic Gh. Sincai, alaturi Sergiu Hudrea (chitara), coordonator prof. Uliana Jurcan.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu