Muzeul National de Arta al Romaniei va invita vineri, 21 septembrie, ora 17:00 la vernisajul expozitiei Portretul colectionarului, dedicata aniversarii a 40 de ani de la inaugurarea Muzeului Colectiilor de Arta. Ea aduce in centrul atentiei pasionati iubitori de frumos care si-au incununat cariera de colectionari de arta prin donatiile facute statului roman pe parcursul secolului XX si la inceputul secolului XXI.
Grupaje reunind lucrari favorite ale colectionarilor, portretele acestora si ale unor membri ai familiei, obiecte de arta decorativa, fotografii si documente evoca personalitatea si preocuparile diferitilor colectionari, relatia lor cu artistii preferati, creionand un intreg univers cotidian devenit astazi pagina din istoria unui fenomen inca prea putin explorat – colectionismului romanesc. Urmarind un parcurs cronologic, expozitia pune accent pe cele 16 donatii facute muzeului din 1990 pana in prezent. In spatele unora dintre donatii se afla povesti de viata emotionante. Este cazul colectiei avocatului Hurmuz Aznavorian formata in perioada interbelica si donata in anul 2000 de Rodica Aznavorian Sfintescu, fiica sa, pentru a implini dorinta tatalui disparut in 1954, sau al colectiei dr. Emanoil Romulus Anca si Ortansa Dinulescu Anca, donata de aceasta din urma pentru a implini ultima dorinta a sotului.
Expozitia marcheaza contributia colectionarilor la pastrarea dar si la incurajarea artei plastice romanesti si sustinerea unor artisti prea adesea supusi constrangerilor materiale sau ideologice.
Deschis la 21 august 1978 in fostul Palatul Romanit, una dintre cele mai vechi resedinte boieresti de pe Calea Victoriei, ca sectie a Muzeului National de Arta al Romaniei, Muzeul Colectiilor de Arta si-a marit de aproape 4 ori patrimoniul in cele patru decenii de existenta. Numarul colectiilor a crescut de la 13, cate numara in momentul deschiderii, la 47 in 2018, insumand aproximativ 10 000 de piese, reprezentative pentru genuri artistice, epoci istorice si zone geografice diferite. Dintre acestea 37 sunt incluse in expozitii permanente in trei sedii (Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul K. H. Zambaccian si Muzeul Th. Pallady), Alaturi de colectii extrem de variate intalnim aici multe colectii monografice ale unor artisti ale caror lucrari au fost donate postum de familie.
Curator: Liliana Chiriac, sef sectie MCA
Organizatori: Liliana Chiriac, Ilinca Damian, Gabriela Vasiliu, Marina Iliescu
Conservatori: Nela Mihai, Mihaela Murelatos, Lidia Marinescu
Locatie: Muzeul Colectiilor de Arta, Calea Victoriei 111.
Program: sambata – miercuri intre orele 10.00 – 18.00 (Casa de bilete se inchide la ora 17.00), joi si vineri muzeul este inchis.
Perioada: 22 septembrie 2018 – 31 ianuarie 2019
Pretul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna
Expozitia este insotita de un bogat program de evenimente. Datele acestora vor fi anuntate din timp.
1.Conferinte:
Rolul colectionarului in istoria culturii romanesti
Invitat: Maria Parvutoiu, colectionar de arta
Noi informatii de arhiva despre Palatul Romanit
Invitat: Oana Marinache, istoric de arta
Curator de muzeu
Invitat: Ruxandra Dreptu, istoric de arta
2.Prezentari:
Va vorbeste curatorul
Prezentare: Liliana Chiriac, sef sectie MCA
Secolul XX in trei contraste: Occident si Orient, Masculin si Feminin, Forma si culoare Prezentare: Ilinca Damian, conservator MCA
3. Colectia lunii
Prezentari lunare ale colectiilor sustinute de specialistii muzeului:
Octombrie 2018 – Colectia Elisabeta si Moise Weinberg;
Noiembrie 2018 – Colectia familiilor Dumitru si Maria Stefanescu – colonel Gheorghe Preda;
Decembrie 2018 – Colectia fratii Béatrice si Hrandt Avakian.
4. Programe educative pentru familii, scoli si gradinite
Atelierele vor fi sustinute de asociatii partenere si educatori muzeali ai MNAR